Annons

Annons

Annons

JSM i skidskytte 2022

Nya mästare ska koras – vi sänder helgens JSM och USM i skidskytte

22 svenska mästare ska vaskas fram när I 21 IF arrangerar JSM och USM i skidskytte i helgen.

Du som är, eller blir, prenumerant kan se tävlingarna från Sollefteå live på sajten med start på fredag.

– Det här är en helg för juniorer och ungdomar, säger Hans Pahlin, tävlingsledare.

Runt 200 juniorer och ungdomar kommer till start i helgens tävlingar i Sollefteå.

Bild: Ronnie Carlsson

Annons

I början av februari arrangerades den första av två JSM-helger i Mora, där man korade svenska mästare i stafett, sprint och jaktstart.

Nu är det dags för de sista guldmedaljerna att delas ut – i distans, masstart och mixedstafett.

I 21 IF i Sollefteå är arrangör för helgens tävlingar, som livesänds på sajten för dig som är prenumerant.

– Det ser ut att bli varmt och soligt. Kanske lite för varmt på nätterna. Det kommer bli tungt före, längre åktider och lite jobbigare för åkarna, säger tävlingsledare Hans Pahlin om förutsättningarna.

Hans Pahlin (t.h) är tävlingsledare för JSM och USM i Sollefteå. Här tillsammans med I 12 IF:s Hans Nauclér.

Bild: Jonny Dahlgren

Annons

Förutom juniorerna så kommer även de äldsta ungdomarna, 14-15 år, att göra upp om SM-medaljer i distans, sprint och stafett. Inga seniorer kommer att tävla i Sollefteå i helgen.

Annons

– Vi vill visa att det här är en helg för juniorer och ungdomar. Skulle seniorerna vara med så kan ta förta skimret för juniorerna och ungdomarna. Det här är deras helg, säger Hans Pahlin.

Förberedelserna inför tävlingarna har flutit på utan större bekymmer. Det sista som återstår är att se till att det finns tillräckligt med funktionärer på och runt stadion.

– Det är mycket detaljer när man ska arrangera skidskyttetävlingar. Bara en sån sak som att kontrollera att skyttemålen fungerar. Det gör sig inte självt. Vi har många i klubben som tar ansvar och vi får ett bra stöd från förbundet, säger Pahlin.

Fakta

Tävlingsschema JSM/USM

Fre 18 mars: Distanslopp

Lör 19 mars: Masstart (JSM) och sprint (USM)

Sön 20 mars: Mixedstafett (JSM) och stafett (USM)

Runt 210 åkare är anmälda till helgens tävlingar. Söndagens mixedstafett blir en historisk sådan. Det är första gången någonsin som distansen finns med på ett JSM. Och intresset har varit stort.

– Vi har jättemycket lag anmälda, så vi fick dela upp det i yngre juniorer 16-19 år och äldre juniorer 20-22, säger Hans Pahlin.

I den yngsta åldersklassen hade man så många som 34 anmälda lag, något som inte är genomförbart, då skyttestadion endast har 30 banor.

– Så vi har fått tagit bort fyra lag som får tävla med de äldre juniorerna. Urvalet har skett i samråd med skidskytteförbundet och klubbarna. Det handlar om klubbar som har anmält flera lag, där kanske lag sex och sju får tävla med de äldre åkarna. Alla klubbar måste få ha ett lag med när det är SM, säger Hans Pahlin.

Annons

Tävlingarna i Sollefteå inleds med distanslopp för juniorer och ungdomar på fredag. Första start går 13.00 och sändningen startar tio minuter innan. Sedan fortsätter det med en sändning om dagen hela helgen.

För att se JSM/USM från Sollefteå måste du vara prenumerant på någon av Bonnier News lokala sajter, något du enkelt blir genom att klicka här.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan