Annons

Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Kärnkraften? Nu igen?

När elpriset skjuter iväg till synes okontrollerat, dyker kärnkraften upp i debatten igen! Alla möjliga argument för och emot ventileras. Men det finns en mycket väsentlig komponent för kärnkraften som aldrig nämns.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild från Forsmark kärnkraftsverk. Insändarskribenten vill inte ha mer kärnkraft i Sverige. Foto: Tomas Oneberg/TT

Annons

Varifrån ska bränslet (uran) komma? Utan bränsle kan inte reaktorerna köras!

För mig har frågan en moralisk/etisk dimension. Vi har gott om uran i vårt eget land. Vi har till och med gjort en liten provbrytning (i Ranstad). Spåren förskräcker!

Följderna av uranbrytning blir en miljökatastrof. Därför vill många inte ha några urangruvor här i landet!

Men är det inte lika fel att förstöra andras miljö?

Annons

Redan i min barndom fick jag lära mig att ”Allt vad du vill att andra ska göra mot dig, det ska du göra mot dem”. Gyllene Regeln! Med ett modernare språk kan man säga: Solidaritet med andra människor! OBS! Även med de ännu inte födda!

Annons

Har inte hittat en bättre regel för mänsklig samlevnad! Det innebär att för mig blir frågan om kärnkraften enkel. Kärnkraft kräver uran. Jag vill inte bryta uran här hemma. Då kan jag inte för skams skull förstöra andras miljö för att få tag på bränslet! Därför säger jag helt följdriktigt nej till kärnkraft!

Kärnkrafts-vänner! Jag har en bön! När ni agiterar för utbyggd kärnkraft, tala om var bränslet ska hämtas. Idag köper vi uranet från Ryssland. Det landet ska nu utsättas för sanktioner. Bland annat diskuteras stopp för gasimporten till EU. Ska vi kanske stoppa även vår uran-import?

Bertil Wallgren, Floby

Annons

Annons

Till toppen av sidan