Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Exit LOU - kan ge fler nya hyresrätter med lägre hyror i Falköping

Upphandling enligt LOU gör det dyrare för allmännyttan att bygga nya bostäder. Nu föreslår utredningen ”En socialt hållbar bostadsförsörjning” att allmännyttan inte måste omfattas av LOU. Det skulle minska byggkostnaderna och ha stor betydelse för Falköping Hyresbostäders möjligheter att bygga hyresrätter som fler har råd med i Falköpings Kommun.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tomas Thiel, vd Falköpings Hyresbostäder hoppas att utredningsförslaget kan leda till fler hyresrätter och billigare hyra.

Bild: Hanna Eklöf

Annons

I över tio år har allmännyttiga bolag styrts av allbolagen, som tydligt säger att allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag ska drivas enligt affärsmässiga principer och verka på marknadsmässiga villkor. Då kan vi inte samtidigt ha krav på oss att upphandla enligt LOU. 2021 konstaterade utredningen om bättre konkurrens i bostadsbyggandet att allmännyttan har en företagsekonomisk nackdel av att behöva tillämpa LOU. Likaså visar en annan studie att allmännyttan har 10 procent högre byggpriser och längre byggtid än privata byggherrar på grund av LOU. Vi skulle alltså kunna spara 10 procent av dagens byggpris när vi bygger nytt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan