Annons

Annons

Annons

Mullsjö

Davids legobil kommer till motormässan

Lego Masters-vinnaren David Gustafssons plan var att kunna visa upp en färdigbyggd Volvo V70 i full skala under motormässan på Elmia, men han hann inte bli färdig. Fast det gör den bara intressantare för nu får man se byggandet i realtid.

Text

David Gustafssons jobbar med instrumentbrädans luftutblås. Eller ventilationsgaller som det egentligen heter. Det kommer ingen luft ur dem, men de ska gå att manövrera som i en riktig bil.

Bild: Thomas Jokiniemi

Annons

– Arrangörerna vill att jag ska stå och bygga där på mässan. Och det är det jag kommer att göra, säger David Gustafsson.

David Gustafsson är uppvuxen i Mullsjö, men bor numera i Bankeryd där han också har sin studio och verkstad. Han berättar att bygget på Volvon har fått stå tillbaka för andra uppdrag. Bland annat fick han ett uppdrag av deckarförfattaren Camilla Läckberg att göra en modell av hennes kompis Henrik Fexeus i fullformat.

– Nu är planen att få klart bilen till nästa sommar. Jag har så mycket annat att göra också och hinner knappt bygga på den, säger Gustafsson och lägger till att man måste ju tjäna pengar också.

Annons

Det är mycket annat som har kommit emellan. Förutom Läckberg och att Skövde kommun ville ha Skövde avbildat i lego blev han involverad i ett projekt i Varberg.

Annons

– I höstas drog det igång en utställning arrangerad av Per Johansson, en pensionerad åkeriägare som har börjat samla på lego. Han har skalat upp det så han har ett helt museum där. Eller nu tror jag han har stängt det och ska köra en utställning i stället i maj. I Sparbankshallen i Varberg.

Säten och ratt är färdiga att monteras i bilen.

Bild: Thomas Jokiniemi

Museet fanns i gallerian i Varberg och till den utställningen byggde David Gustafsson modeller föreställande det svenska hopplandslaget i ridsport som tog OS-guld i Tokyo förra året och som dessutom fick Svenska Dagbladets bragdguld.

– Jag byggde ryttarna, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, och deras hästar och fick dem signerade av ryttarna under Sweden Horse Show i Stockholm i november. Det tog lite tid.

Före jul satt han i ett skyltfönster på Östra Storgatan i Jönköping och byggde saker med jultema som man kunde vinna om man deltog i ett välgörenhetslotteri till förmån för Bris. Det arrangerades av regionen och P&E Fastigheter.

– Det var ganska roligt. Det var restriktioner så jag satt bakom glaset och så kom det förbi folk utanför. Så fort någon stannade så stannade jättemånga.

Men sedan under julen fick han tid över att bygga litet på bilen.

– Då byggde jag ganska mycket på legobilen. Jag tänkte att jag skulle få en lugn och skön vår och kunna bygga ännu mer, men så har det inte blivit. Nu håller jag på och bygger The Beatles i full skala.

Annons

På frågan om det är tidiga Beatles med pottfrisyrer och gråa kavajer eller den senare versionen med lurviga nyllen och kulörta kläder svarar David Gustafsson först att det är den tidiga versionen, men säger sedan att det är The Rooftop Concert som byggs. Är man inte mer än 22 år gammal kan det vara rimligt att inte ha full koll på kronologin över ett band som la ner för mer än ett halvt sekel sedan.

Annons

– Jag har designat dem och har folk här som hjälper mig att bygga. Och samtidigt bygger jag på Volvon, i mån av tid, säger Gustafsson och berättar att medhjälparna är projektanställda för just det här projektet.

Så de är i skala 1:1 då, eller?

– Ja, det är de, svarar Gustafsson och syftar tillbaka på beatlarna och inte på de projektanställda.

Det är den tidigare nämnde Per Johansson som har beställt The Beatles och även en fullskalemodell av den tjeckisk-amerikanske konstnären Andy Warhol (1928-1987).

Andy Warhols ben. David Gustafsson har kommit halvvägs med ett annat uppdrag – att bygga en modell av popkonstnären till en legoutställning i Varberg i maj.

Bild: Thomas Jokiniemi

På sätt och vis har det varit bra att de andra uppdragen har kommit emellan, resonerar han. Om han bara hade haft tid att bygga på bilen skulle han kanske ha tröttnat på den. Nu tycker han fortfarande att det är kul.

– Jag är nästan lite frustrerad över att jag har så mycket annat och inte hinner bygga på den. Jag tycker det är väldigt kul att bygga.

I dagarna har han fått hjälp av en kompis, Joakim Jidbacken, som hjälper honom med olika designer. Bland annat ventilationsgaller till instrumentbrädan.

Annons

Ännu vet han inte var på Elmia han ska stå med sitt bilbygge. Det får han veta när han kommer och anmäler sig på skärtorsdagen. Han ska få en monter där han kan stå med båda bilarna, legoversionen och förlagan. Inflyttning på torsdagen och utställning fredag till måndag.

– Den måste nog inte bli klar så fort. Folk tycker det är kul ändå.

Kompisen Joakim Jidbacken har designat luftutblåsen.

Bild: Thomas Jokiniemi

Annons

Allt är inte lego. Bilen har riktiga däck och aluminiumfälgar.

Bild: Thomas Jokiniemi

Ratt och hastighetsmätare.

Bild: Thomas Jokiniemi

I verkstaden i Bankeryd.

Bild: Thomas Jokiniemi

Många legobitar går det åt. David Gustafssons har flera lager.

Bild: Thomas Jokiniemi

Joakim Jidbacken och David Gustafssons i legoverkstaden i Bankeryd.

Bild: Thomas Jokiniemi

Annons

Bilen är långt ifrån klar, minst ett år till lär det dröja innan lego-bilen är helt färdigbyggd enligt David Gustafsson.

Bild: Thomas Jokiniemi

En JLT-buss, som David Gustafssons byggt och som vanligtvis finns att beskåda hos Jönköpings kommun, är inne på service i verkstaden i Bankeryd.

Bild: Thomas Jokiniemi

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan