Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vilket parti är liberalt?

I Sverige har vi flera partier som säger sig vara liberala. Vad är då liberalt?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Liber betyder fri på latin och frihet är vad liberalismen handlar om. För liberalismen är den enskilda människans frihet och integritet okränkbar.

Hur ser det då ut bland våra partier när medlemmarna har åsikter? Om vi börjar med det partiet som kallar sig Liberalerna, då kan man mycket lätt få höra att ”det är inte enligt vår partiledning”. Är det liberalt? Det är väl snarare så att partiets politik ska bygga på medlemmarnas åsikter. För länge sedan var Folkpartiet ett ”liberalt socialt parti”. Medan Socialdemokraterna var ett ”socialt liberalt parti”. Nu är Centern också ett liberalt parti och egentligen kan det ha sina rötter från 1800 talet, då det var högerkrafter som styrde. Det var ju ur liberala krafter som vår nuvarande demokrati föddes.

Annons

Annons

Sedan har ordet liberal blivit populärt bland även andra partier som vill ha röster till varje pris, även om de ska läsa bibeln som den onde gör det. Ja vi ser ju hur Putin talar nu där hans ord ska vara sanningen.

Men frågan är hur många partier som egentligen är liberala. I små partier är det lättare för medlemmarna att säga sina åsikter än vad det är i de stora partierna. Och ska ett parti vara liberalt, då bör medlemmarnas åsikter komma fram i partiets politik. Hur har L lyckats med detta? De har väl kört med partiledningens åsikter och inte lyssnat av vad deras väljare säger? Står Ls medlemmar upp för att Sverige måste bygga ut den kärnkraften som vi bara behärskas en liten del av? Så snart man kunde klyva den enklaste atomen började det drivas storskaligt. Ja, det finns säkert mycket som kan förändras inom Svensk politik som drar fler väljare än den gamla soppan som vi numera kan utantill. Bara de får våra röster så kan de säga vad som helst och i synnerhet tiga med sina verkliga åsikter. Det är inte liberalt.

Rune Jakobsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan