Annons

Annons

Annons

Segerstad/Borgunda

Läsartext
Den nya levern räddade livet på Lisas man

En liten men mycket engagerad skara samlades i Allas hus i Borgunda för att lyssna till Lisa Kirseboms föreläsning om organdonation.

Detta är en läsartext.

Lisa Kirsebom, Lund, Kerstin Johansson, Broddetorp och hennes dotter Erika Quist, Borgunda, möttes under föreläsningen I Allas hus i onsdags. Kerstin berättade att hennes syster fick ett nytt hjärta för cirka åtta år sen och fortfarande mår utmärkt. Bild: Ingvar Kyrkander

Annons

Lisa jobbar som vetenskapsjournalist med utgångspunkt från Lund. Hennes kompetens inom medicin, bioteknik, högre utbildning och innovation gör henne efterfrågad hos myndigheter, regioner och företag. Hon jobbar ofta som moderator, bl a i tv-programmet Kunskapskanalen.

När hennes man för tio år sedan drabbades av skrumplever som en följd av Crohns sjukdom blev behovet av en ny lever större för varje dag. Men väntan blev lång och först efter mer än åtta års jobbig väntan fick Andreas klartecken och kunde skyndsamt bege sig till Sahlgrenska i Göteborg för levertransplantation. Operationen gick fint men efter någon vecka uppstod en avstötningsreaktion som dock kunde hävas med kraftig medicinering.

Annons

Annons

Efter en månad på sjukhuset fick Andreas återvända hem till hustru och tre barn i skolåldern. Han är idag 46 år och mår utmärkt men måste medicinera livet ut.

Lisa blev alltmer intresserad av ämnet organdonation och forskade i ämnet både i Sverige och utomlands. I Spanien, som är bäst i världen vad gäller antalet organdonationer, intervjuade hon olika personalkategorier för att få en förklaring varför man där har nästan 50 organdonatorer per miljon innevånare jämfört med Sveriges 19.

Om detta och organdonation i allmänhet har Lisa Kirsebom skrivet en utmärkt bok med titel ”Ur döden liv”. Den förklarar varför organen inte räcker till alla som behöver och vad man skulle kunna göra åt det. Den handlar även om medicin och säkerhet och regler, om självbestämmande, respekt och integritet.

Det är dessutom en personlig bok om hennes familj - och om den nya lever som räddade hennes man!

Ingvar Kyrkander

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan