Annons

Annons

Annons

Valet i Falköping 2022

Insändare
Svar på skuren av påståenden och anklagelser

Per Magnusson (SD) svarar mig med en spridd skur av påståenden och anklagelser. Dock nämner han inget om den globala uppvärmningen och klimatkrisen, eller hur hans parti verkar för att stoppa den massutrotning av arter som pågår, som min artikel handlade om.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mats Svanteman, Kandidat till kommunfullmäktige för Miljöpartiet de gröna i Falköping, replikerar.

Bild: Arkivbild

Annons

Svar på: Största faran: ”om Miljöpartiet får tillbaka makten”

Miljöpartiet i storstadsregionerna satsar stort på att minska bilismen och bygga ut kollektivtrafik och cykelmöjligheter. Även vi på landsbygden vill öka möjligheterna för kollektivtrafik och cyklism, även utanför tätorterna. Miljöpartiet vill även höja grundavdraget för alla, med bonus för landsbygdsbor, för att kompensera för ökade utgifter och samtidigt passivt belöna dem som satsar på att ställa om - istället för att gräva en djupare grop av ett förödande subventionerat fossilberoende.

Annons

Några snabba svar på många spridda frågor:

● Plastpåseskatten har gett förväntat resultat på det EU-direktiv som kräver att länderna minskar användningen av plastpåsar.

Annons

● Barsebäck beslutades nedläggning 1997 efter folkliga protester, resten la ner av brist på lönsamhet.

● De höga elpriserna är främst påverkade av höga elpriser i Europa.

● Fler fåglar dör av katter, trafik och vindrutor än av vindkraftverk, enligt Naturvårdsverket. Nya moderna vindkraftverk minskar risken för fågeldöd jämfört med äldre. All forskning på området är välkommen för att minska påverkan.

● Utredningen av Vattensalamandern visar att arten och individerna kan klara sig bra efter att den flyttats. Vi uppskattar omtanken och arbetet som görs för att skydda den.

● En bra och fungerande skolmiljö är viktig för Miljöpartiet, varför vi är glada över att en ny dimensionerad högstadieskola nu kan byggas i Falköping.

● Även vargen har ett värde som art i ekosystemen. Vargstammen är knappt tillräckligt stor för bevarandestatus enligt naturskyddsföreningen, och i regering har Miljöpartiet ökat stödet för förebyggande skydd av tamdjur samt ökat ersättningen vid olyckor.

● Kalhyggen är större hot mot skogens djur och fauna än vargen.

● Att köpa en bra elcykel som används regelbundet är mer miljövänligt än att ersätta samma resor med bil. Bidraget har förhoppningsvis gjort att fler köpt lite dyrare cyklar med mer ansvarsfullt producerade batterier.

Annons

Annons

● Tar en hand om sina saker håller både t.ex. cykel och batteri längre, och miljöpåverkan minimeras, varför även reparationer subventioneras i miljöpartiets politik.

● Ökad satsning på återvinning och återanvändning är viktig.

Storstäderna har stort ansvar i minskade utsläpp från bilismen eftersom avstånden är kortare och alternativen fler. Det är en rättvisefråga. Men för att ha en levande landsbygd med levande ekosystem, behöver även vi ställa om.

Mats Svanteman, kandidat till kommunfullmäktige för Miljöpartiet de Gröna i Falköping

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan