Annons

Annons

Annons

Kyrkerör

Skatter och mumier att upptäcka: ”Det är lätt att bli hemmablind”

Känn på en rekonstruerad mumie, vandra runt bland stadens gånggrifter eller lyssna på den senaste forskningen kring hällkistor – under Megalitdagen i helgen ska stenålderskulturen lyftas fram på olika sätt.

– Vi tycker att alla ska vara stolta över vårt fantastiska kulturarv, säger Elinor Karlsson som är avdelningschef för Falbygdens museum.

Text

Megalitdagen uppmärksammas på flera platser i Europa på söndag och Falköping är inget undantag. Ett fullspäckat program väntar – det berättar arrangörerna Egil Josefson, Elinor Karlsson och Cecilia Jensen från Ekehagens forntidsby samt Falbygdens museum. Syftet är att göra fornlämningar samt deras berättelser tillgängliga, spännande och angelägna för att säkerställa att de fortsatt bevaras i landskapet.

Bild: Julia Kråklind

Annons

På flera platser i Falköpings kommun, i såväl staden som utanför, finns gravmonument från stenåldern kvar. Dessa är byggda av stora stenar, så kallade mega lihtos på grekiska. De vittnar om en svunnen tid när dåtidens människor levde och därefter begravdes i fosterställning av sina anhöriga, med exempelvis ett vildsvinsskinn över sig för att inte ruttna bort i gånggrifter. Detta och mycket mer vill Falbygdens museum, tillsammans med Ekehagens forntidsby och i samarbete med Europeiska kulturvägen Megalithic Routes, ta fasta på.

0 kren månad

Läs vidare med Digital

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på falkopingstidning.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan