Annons

Annons

Annons

Annons

Äldreomsorgen i Falköping

Insändare
Äldreomsorg i Falköping - en modern ättestupa?

Kanske ska det ses som en modern ättestupa att se till att gamlingarna inte är nöjda och därmed blir trötta på livet?
Det är insändarskribents undran kring äldrevården i Falköping

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilden är en genrebild.

Bild: Torbjörn Granling

Annons

En revisionsrapport berättar att de gamla som omfattas av äldreomsorgen i Falköping inte är trygga och nöjda med den hjälp de mottar av omsorgs-personalen. Samtidigt får man reda på att där är brist på personal och att kommunen inte kan konkurrera med privata arbetsgivare och Volvo om den lediga arbetskraften.

Varför detta? Är det fel på lönen? Eller är det arbetsmiljön och minut styrning i arbetet det är fel på? Det får ju inte bli för dyrt med omsorgen kring de gamla för då blir det ju inte överskott i socialnämndens budget. Därför är det nödvändigt med att arbetet styrs för varje minut. Det kanske till och med finns håltimmar så arbetsdagen delas upp med inte betald tid in emellan de olika arbetspassen. Klart att det inte är populärt att ha ett sådant arbete.

Annons

Annons

När man som jag under många år har betalat mera skatt av min pension än människor har betalat av samma belopp i arbetsinkomst, då förväntar man sig att få en äldrevård så man blir nöjd med omsorgen. Ålder och krämpor kan omsorgspersonalen inte göra något åt, men man hoppas att bli hjälpt och få lite omsorg som inte är styrd av ett minut schema från ett kontor som skall hålla kostnader nere.

Under mitt arbetsliv har jag arbetad på ackord och alltid haft en fastställd arbetstid så man var säker på när jobbet började och när det slutade. Det var en tidsstudieman som såg till att räkna ut de priser på varje detalj som skulle ge en vanlig timlön. Nu var det ju så att varje metallbit fick den arbetsinsats som var nödvändig för att uppnå den kvalitet som krävdes för den funktion som biten utsattas för. Bitarna hade inga krav på eller önskemål om behandlingen de utsattes för. Höll varje bit de snäva mått som var utsatt på ritningen var allting bra!

Kan man då på samma sätt styra alla omhändertagande minut för minut som vården av gamla människor kräver? Göra jobbet utan att något annat behov inträffar än det som är bestämt av ackordet som är satt av tidsstudiemannen på socialkontoret?

Jag är medveten om att jag som gammal och hjälp krävande är en belastning för samhället. Är det så att jag inte är nöjd blir jag irriterad och missnöjd och då kanske jag blir så dålig att jag avlider. Då blir man säkert nöjd på socialkontoret för då kostar jag inte på samhällets resurser. Kanske ska det ses som en modern ättestupa att se till att gamlingarna inte är nöjda och därmed blir trötta på livet.

Per Sörensen

Annons

Annons

Till toppen av sidan