Annons

Annons

Annons

Segerstad/Borgunda

Bygger våtmark för att stoppa döda marker

90 procent av alla tidigare våtmarker i landet är borta och en av de värst drabbade platserna är Skaraborg. Det har gjort att det nu är problem med övergödning och att den biologiska mångfalden är hotad.

– Fortsätter det så här får vi döda marker och då blir vårt dricksvatten nedsmutsat, fastslår Anna Grände från Vattenrådet – Vänerns sydöstra tillflöden.

Text

Övergödning ger omfattande förändringar i hela ekosystemet. Det slår hårt mot såväl människor som djurlivet. Den projektanställda samordnaren Anna Grände från Vattenrådet – Vänerns sydöstra tilflöden och markägaren Lars Gustavsson vill vända trenden.

Bild: Julia Kråklind

Annons

Många som bor och äger mark på landsbygden har de senaste 200 åren dränerat sin åker för att göra den mer bördig. Det innebär att de valt bort sin våtmark för att kunna odla mer, vilket har lett till att det idag finns ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor. Det i sig skapar en stor risk för ökad algblomning samt syrebrist bland fiskar och bottenlevande djur. I längden kan det påverka vårt dricksvatten från Vänern negativt.

0 kren månad

Läs vidare med Digital

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på falkopingstidning.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan