Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Floby

Succé för niornas show efter nytt arbetssätt

Succé. Niornas show, Moviestars, i Flobyskolan kan inte beskrivas på annat sätt. Sporthallen fylldes till sista plats när årets show framfördes.

Niorna på Flobyskolan är helnöjda med sin show tillsammans med proffsmusikern Petter Lantz. Bild: Mats Karlén

Annons

Evenemanget var efterlängtat. 2021 fick showen streamas och hölls utan publik. Men i år blev det full satsning.

- Alla nior var med i förberedelser och genomförande, säger idrottsläraren Roger Lindberg.

- Man bara vill göra det en gång till, menar Hugo Standar i 9 B.

I showen, som bestod av två akter med en paus emellan, ingick en lång rad sång- och dansnummer som eleverna jobbat med under våren. Som inspiratör har proffsmusikern Petter Lantz fungerat.

- Det är ett annorlunda arbetssätt för skolan att ta in professionell kompetens från andra delar av samhället. Det kan ske även inom andra områden än sång och musik, säger Roger Lindberg.

Petter Lantz samlade inför showen en grupp musiker som han arbetat med under åren, bl.a. i rockgruppen Lambretta. Han är mycket imponerad över elevernas insats:

Annons

Annons

- Jag tror att vi tillsammans skapade en trygghet i framförandet. Det känns som alla växte i sina olika nummer menar Petter Lantz, som själv var elev på skolan på 1980-talet.

- Jag märker en enorm utveckling under förberedelserna och genomförande. Efter showen märkte man responsen ute i samhället, både när jag träffade elever och publik.

Petter fanns på plats på skolan veckorna innan showen och tränade in olika sångnummer tillsammans med musikläraren Egzona Gervalla. För dansnumren fanns dansinstruktören Emma Svensson som koreograf.

Projektet som man jobbat i på hela Flobyskolan, genom alla årsklasser, kallas Dans- och musikprojektet 2022 4.0. Det är ett annorlunda arbetssätt i ämnena musik och idrott. Niornas show är det slutgiltiga testet i projektet som innefattar hela skolan, där åttorna lär ut dans till de yngre eleverna, vilka får chansen att visa upp detta för övriga klasser på skoltid. När man till slut går i nian får man chansen att prova på allvar med publik.

Samuel Ahlberg och Annie Tidqvist i ett av showens sångnummer. Bild: Jens Wenzlawski

- Årets nior är den första årskullen som gått hela vägen från att på mellanstadiet stått på skoltid och visat upp ett klassnummer och sedan har det fortsatt och avslutats med årets show, berättar Roger Lindberg.

Annons

Viktigt i niornas del av projektet är att eleverna fått vara aktiva på olika sätt utifrån sina egna förutsättningar. Både när det gäller att skapa shownummer men också scenbygge, servering, affischer, inträde.

Annons

- De har fått lösa det mesta själva. Det finns "ingen annan" att ta hjälp av. Full kontroll på allt, summerar Roger Lindberg.

Eleverna i nian ser tillbaka på showen med stor glädje.

- Det var ett hårt jobb men vi hade bestämt oss att göra det bättre än de som showat före oss. Det var ett bra mål, låter det från elevgruppen.

- Vi fick bestämma mycket själva och det var kanske det viktigaste, säger Farah Sirfy. Häftigt att få spela med proffs också.

Rob Coe är kulturstrateg på Kultur & Fritid i Falköpings kommun och är imponerad över arbetet på Flobyskolan:

- Kommunen har ett projekt som heter Kultur i skolan, där alla elever från förskola till gymnasiet garanteras ett skapande projekt per år. Just detta att det kommer någon "utifrån" tycker jag är väldigt viktigt och något som Flobyskolan visat nu.

Kultur i skolan har bidragit ekonomiskt till Niornas show. Närmare 400 personer såg Niornas show. Läktaren i Sporthallen fylldes liksom de 280 stolarna. Inträde och servering gav 14.000 kronor till elevernas reskassa.

Mats Karlén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy