Annons

Annons

Annons

Bygga och bo i Falköping

Vill bygga lägenheter på vindar – förslaget ute på samråd

För att nyttja vindarna mer på fyra hus i Gamla stan vill fastighetsägaren ändra i detaljplanen. Om den går igenom skulle det innebära fler nya lägenheter i centrala Falköping.

Text

Hwassgatan 11 som är ett av husen som berörs av detaljplanen. I huset vill man kunna nyttja mer av vindsvåningen för bostäder.

Bild: Michael Joelsson

Annons

Visionsgruppen vill skapa fler lägenheter i sina hus på Muraren 12, det vill säga Hwassgatan 9 och 11 samt Sigurds Kochs gata 10 och 22. För att göra det vill man få till en förändring i detaljplanen, ett arbete som påbörjades i december 2019. Nu har ett förslag lagts fram till samråd.

– Det är väldigt positivt att man kan förädla de befintliga äldre husen som finns där, säger Dan Hovskär (KD) som är ordförande i byggnadsnämnden som säger att ett antagande av planen skulle kunna ske under sista kvartalet i år.

Annons

Annons

Förändringen av detaljplanen är för att skapa möjlighet för fler bostadslägenheter på fastigheten, men även möjligheten att bygga till saker som balkonger, takkupor och hissar.

Genom att skapa ett större ljusinsläpp på vindsvåningarna på de fyra huskropparna som ingår i fastigheten menar man att fastighetsägaren kan skapa fem vindslägenheter till. Dessa skulle dessutom eventuellt kunna bli bättre tillgängliga genom en hiss.

Så här skulle Hwassgatan kunna se ut efter förändringarna om detaljplanen går igenom. Illustration: Falköpings kommun

Tidigare har byggnaderna fått vara två våningar om högst 7,6 meter med vind. Nu vill man höja den högst tillåtna höjden till en nockhöjd på max elva meter, vilket motsvarar den höjd som byggnaderna har idag.

Utöver det vill man på detaljplanen säkerställa att det inte kommer att bli fler utfarter i anslutning till korsningen Hwassgatan-Sköttningsvägen. Anledningen till det är trafiksäkerhetsskäl.

Nu är detaljplanen ute på samråd fram till och med 24 maj. Under den tiden kan man skriftligen lämna in sina synpunkter på förändringarna.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan