Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Efter kyrkogårdskontrollen: ”En chock”

Åter igen kontrolleras kyrkogårdarna i Falköping. ”Den chock jag fick när jag kom in på kyrkogårdarna i torsdags, är svår att sätta ord på, skriver insändarskribenten i ett öppet brev.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Så här såg det ut på kyrkogården i Karleby när insändarskribenten kom dit.

Bild: Börje Andersson

Annons

Torsdagen den 5 maj besöker jag mina gravar i Karleby och Slöta. Detta gör jag i stort sett varje vecka året runt. Från allhelgonatid till kyndelsmäss tänder jag ljus och resten av året sköter jag plantering och utsmyckning.

Den chock jag fick när jag kom in på kyrkogårdarna i torsdags, är svår att sätta ord på. Jag kan inte beskriva det som något annat än vandalisering och skändning av ett kulturarv.

I omgivningarna runt Karleby kyrka ligger våra förfäder begravda. Dessa gånggrifter, dösar och hällkistor värnar vi med stolthet och det är en självklarhet att detta kulturarv bevaras för framtiden. I Varnhem gör man stor sak av att ha funnit begravningskick från tiden när kristendomen kom till trakten för cirka tusen år sen.

Annons

Men ”våra” gravar där generationerna bakom oss ligger nerbäddade i sin hembygd, våra älskade, som vi fortfarande minns eller åtminstone har levande berättelser från deras liv, när ska de gravarna med stenar skyddas för eftervärlden?

Annons

Läs även: Var tredje gravsten underkänd i senaste testet

Visst, säger ni nu, det är bara att beställa uppsättning av stenarna igen. Men detta kommer att medföra en betydande kostnad som inte alla kommer att anta. För några kommer det att vara egalt om graven finns kvar eller inte, men för många kommer det att innebära en stor sorg att kanske i förtid tvingas avstå sin grav på grund av ekonomiska hinder.

En skylt informerar om att säkerhetskontroll pågår fram till 31 maj, förutom i Karleby kontrolleras också Tiarp, Slöta, Vartofta-Åsaka, Kälvene och Yllestad.

Bild: Börje Andersson

Visst har jag fått informationsbrev från kyrkogårdsförvaltningen om att besiktning av gravstenar ska genomföras. Det står tydligt och klart i brevet att stenarna ska säkras med stolpe och band, alternativt läggas ner, om stenen inte uppfyller säkerhetskraven. Vad jag kunde se var inte en enda sten säkrad med stolpe och band. Visst var många stenar ”lagda” ner men alltför många var vräkta ner. Min make har sina föräldrars grav i annat pastorat och där säkrades alla stenar med stolpe och band. Dessutom bistod kyrkogårdsförvaltningen med att åtgärda stenen för en högst moderat kostnad.

Annons

Jag vet att offentlig upphandling inte gäller kyrkan, men era upphandlingar ska göras på ett öppet sätt.

Annons

Var ni medvetna om att inga stenar skulle säkras med band och stolpe, eller var det t o m så att det i beställningen står, att stenarna ska läggas/vräkas ner?

Är detta ett förtäckt sätt att få större omsättning av gravplatserna, eftersom ni med säkerhet vet att många inte kommer att ha råd att åtgärda stenarna?

Bild: Börje Andersson

I vår släkt är vi noga med att kunskapen om släkten förs vidare till barn och barnbarn. Ett sätt är att vi regelbundet besöker kyrkogårdarna. I Karleby är det ett nöje att visa ungdomarna och barnen att här ligger bland andra morfar och mormor, morfars far och mor, morfars fars far och mor och morfars farfars far och mor i stor sett bredvid varandra. I år kommer det inte att vara lika roligt eftersom några av stenarna är ”nerlagda”.

Emotser svar där det tydligt står hur upphandlingen är formulerad och hur återställandet är planerat, både tids- och kostnadsmässigt.

Högaktningsfullt

Christina

PS 1

Tänker också att det blir svårt att sköta gräsklippningen för era anställda. Och hur ska plantering av sommarblommor göras?

PS 2

Personligen verkar jag inte vara drabbad eftersom alla mina fyra stenar stod upp i torsdags

DS

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy