Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Pastoratet: ”Gravstenar läggs ned av säkerhetsskäl”

Kyrkogårdschef Maria Hjulström svarar på insändaren om nedlagda gravstenar.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Börje Andersson

Annons

Svar till: Efter kyrkogårdskontrollen: ”En chock”

Omsorgen om säkerheten för besökare på kyrkogården liksom kyrkogårdsarbetarnas arbetsmiljö är av största vikt. En dåligt förankrad gravsten en arbetsmiljöfara för personalen som klipper och trimmar gräset vid gravstenarna eller planterar blommor åt gravrättsinnehavarna. Den utgör även en fara för den som kommer på besök till kyrkogården.

Annons

Annons

Kyrkogårdar är allmänna platser som ska vara trygga att vistas på. Därför måste vi enligt lag regelbundet kontrollera att gravstenarna uppfyller säkerhetskraven.

Under våren 2022 genomförs säkerhetskontroller på Karleby, Kälvene, Slöta, Tiarp, Vartofta-Åsaka och Yllestads kyrkogårdar. Många av gravstenarna på de kontrollerade kyrkogårdarna klarade inte stabilitets- och säkerhetskraven. De har därför lagts ned för att undvika olycksfall. Gravrättsinnehavaren har i förväg brevledes informerats om säkerhetskontrollen, och i efterhand kontaktats med nytt brev för att ta ställning till åtgärd.

I Falköpings pastorat har vi valt att lägga stenarna ned istället för att säkra med spännband och påle.  Spännband stjäls ibland, och kan lätt tas bort av besökare som inte tycker att det ser fint ut. Därmed osäkras stenar utan vår vetskap. Spännbanden ger även merarbete till kyrkogårdsarbetarna eftersom de måste kontrolleras samt spännas om efter några månader för att garantera säkerheten. Vissa besökare och gravrättsinnehavare tar också illa vid sig av den spetsiga pålen som drivs ner i graven.

Det är alltid gravrättsinnehavaren som är ansvarig för att gravstenen är monterad på ett säkert sätt, eftersom det är privat egendom. Gravrättsinnehavaren ansvarar således för att gravstenen åtgärdas.

Vi förstår att nedlagda gravstenar på våra kyrkogårdar väcker känslor, men åtgärden är nödvändig för att undvika olyckor.

Med vänliga hälsningar

Maria Hjulström

Kyrkogårdschef

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan