Annons

Annons

Annons

Skaraborg

Nu väntar sommar och sol – så skyddar du dig mot farliga strålar

Sommar, sol – och solfaktor. När den kommande veckan bjuder på riktigt pangväder är det viktigt att skydda dig och barnen från de farliga strålarna.

Text: 

Håll i hatten och behåll den på – det är viktigt när små barn är ute i solen. Foto: Hasse Holmberg/Fredrik Sandberg. Arkivbilder.

Annons

Nu återvänder solen till Skaraborg – från lördag och framåt ska det bli idel soltimmar och plusgrader. Onsdagen den 18 maj räknar SMHI med att temperaturen ska gå upp till +20 grader.

Men i takt med att kläderna blir tunnare och att vinterbleka ben och armar än en gång får se dagsljuset, kommer också vikten av att skydda sig mot solens strålar. Detta gäller både barn och unga – inte minst barn under ett år.

– Barn i den här åldern ska inte vara i solen alls. Även i skuggan finns viss UV-strålning. Håll barnet i skuggan eller var inomhus när solen är som starkast, skriver Västra Götalandsregionen på sin hemsida, och skriver att barn ska kläs i solhatt och i kläder som täcker hela kroppen.

Annons

För små barn med spring i benen ska man tänka på att använda solskyddsmedel även på de delar av kroppen som inte täcks med kläder.

Annons

Men även vuxna ska vara noggranna med solskyddsfaktorn – inte minst om man kan ha bränt sig som barn.

– Det är nästan bara vuxna som får hudcancer men då kan det bero på att du har bränt dig många gånger när du var barn. Så därför är det viktigt att såväl vuxna som barn skyddar sig, skriver Västra Götalandsregionen.

Fakta

Tips i korthet

√ Var inte i solen när den är som starkast, mellan klockan 11 och 15. Det är extra noga i länder där solen är starkare än i Sverige. Du får UV-ljus på dig när du är utomhus.

√ Är du utomhus med barn mitt på dagen, försök att vara i skuggan eller på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar.

√ Är du på stranden när solen är som starkast är det bra att sätta upp ett parasoll eller ett enkelt tält, för att få skugga en del av tiden. Det är särskilt viktigt för barn.

Källa: Västra Götalandsregionen

Fakta

Att tänka på kring solskyddsmedel

√ Smörj de delar av kroppen som inte täcks av kläder. Smörj en stund innan du går ut, eller hela kroppen om du ska bada.

√ För barn väljer du ett solskyddsmedel som är anpassat för barn. Det är bäst att använda vattenfast solskyddsmedel med solskyddsfaktor 30 eller högre.

√ Använd mycket solskyddsmedel och massera in jämnt i huden. Du behöver använda mycket för att uppnå den solskyddsfaktor som anges. Glöm inte ansiktet, nacken, pannan, läpparna, öronen och bakom öronen. Smörj även på ovansidan av händerna och fötterna.

√ Du behöver smörja på nytt efter bad, och även vid behov då och då. Smörj varannan timme om du badar mycket. Det gäller särskilt om du är i länder med stark sol eller om du är vid vatten, till exempel i en båt.

√ Smörj även på vintern, om det är snö och solen är stark. Det är särskilt viktigt i fjällen. Snö reflekterar solstrålarna mycket.

Källa: Västra Götalandsregionen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan