Annons

Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Nästan alla kallar sig för demokrater

Demokrati är en färskvara skriver Håkan i FT. Men vad är då demokrati?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kända demokrater?

Annons

I Aten under antiken uppkom demokratin. Bara män födda i staden namngiven efter vishetens gudinna fick rösta. Inga kvinnor, utlänningar eller slavar fick denna rättighet. Inget land i dag styrs enligt denna ursprungsmodell.

Läs även: Demokrati är en färskvara - rensa i trädgården

Annons

Annons

Sverige anses vara en demokrati, men det är Nordkorea också, ja makthavarna i båda länderna säger sig vara demokrater. Det finns egentligen bara tre länder som inte bekänner sig till demokratin här i världen: Vatikanstaten, Saudiarabien och Brunei. Det parti som skriker mest om demokrati i Sverige idag är Sverigedemokraterna. De har i partinamnet ordet demokrati med. Kritikerna anser dock att de är si och så med demokratin i detta parti, samtidigt som det öppet och uttalad nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsens anhängare tycker att det är för mycket demokrati i Åkessons parti.

Alla, eller nästan alla kallar sig för demokrater. Gott så. Men då mister ju ordet mening. Begreppet blir otydligt och oklart. Putin i Ryssland anses inte vara demokrater om man får tro svensk media. Tror man på rysk media så är han det och alla andra är fascister. I Schweiz har man direktdemokrati, man tar och folkomröstar om princip allt. I Sverige anses det odemokratiskt att rösta om flyktingmottagning och homosexuellas rättigheter. Man anser att alplandets form av demokrati är nästan, på gränsen till odemokratiskt.

Slutord: Kan Håkan eller någon annan säga vad som är demokrati?

Henrik Andersson

Annons

Annons

Till toppen av sidan