Annons

Annons

Annons

Insändare
Utbilda och odla för en rik biologisk mångfald

Kriget i Ukraina och de pågående klimatförändringarna och därtill hoten mot den biologiska mångfalden ställer frågor hur vi ska klara framtidens matproduktionen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tina Ehn, medförfattare till insändaren, fotad i samband med besöket på Sötåsens Naturbruksgymnasium. Bild: Roland Wanner

Annons

Vid ett studiebesök på Sötåsens Naturbruksgymnasium fick vi politiker från Västra Götalandsregionen se att det pågår ett viktigt utvecklingsarbete och utbildning för en mer hållbar livsmedels och energiproduktion. Vi är mycket imponerade av Utbildningsverksamheten och dess framåtsträvande hållbarhetsarbete samt goda resultat när det gäller slutbetyg både för den 3-och 4-åriga gymnasieutbildningen.

Annons

Annons

Vi i Miljöpartiet de gröna har år efter år hävdat att det är förnybara och fossilfria bränslen som behövs och att den importerade och fossila oljan måste bort. Fler än någonsin håller nu med oss.

Hållbar livsmedelsproduktion är inte beroende av giftspridning, fossilt handelsgödsel och fossilbränslen. Produktionen av vår mat behöver baseras på ekologiska principer och med förnyelsebara bränslen. På Sötåsen pågår bland mycket annat nu en uppgradering av egenproducerad biogas för att kunna användas till gasdrivna traktorer.

Vi miljöpartister är stolta över att vi inom Västra Götalandsregionen har satt höga mål om ekologiska livsmedel, 60 % till 2030, som Sötåsens restaurang redan uppnått.

Tillsammans med våra verksamheter kan vi med styrmedel som ambitiösa miljömål och Västra Götalandsregionens koldioxidbudget fortsätta det viktiga arbetet att minska våra utsläpp, och skapa en rik biologisk mångfald som grund för det hållbara samhället.

Roland Wanner, MP, vice ordförande i styrelsen för Servicenämnden

Tina Ehn, MP, ledamot i styrelsen för Västra Götalands Naturbruksgymnasium

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan