Annons

Annons

Annons

Valet i Falköping 2022

Insändare
Stoppa massutrotningen av djur och växter

Söndagen den 22 maj uppmärksammades för femte året i rad den internationella FN-dagen Biologiska mångfaldens dag i Sverige. Dagen är ett tillfälle att fira all den fantastiska artrikedom som finns på jorden, men också en väckarklocka för att belysa en av vår tids stora ödesfrågor - den oroväckande förlusten av biologisk mångfald.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Arter utrotas just nu i en rasande hastighet och forskarna talar om den sjätte massutrotningen på jorden.

Vi befinner oss i en enormt riskfylld situation. Naturen och den biologiska mångfalden utgör ett säkerhetsnät som, enligt FN:s vetenskapliga panel för biologisk mångfald (IPBES), är nära bristningsgränsen. Det är ingen slump att en massutrotning av arter sker, utan det är ett resultat av det enorma systemfel politiska beslut har skapat.

Annons

Annons

I regeringsställning lade Miljöpartiet historiskt stora miljöbudgetar och Sverige har nu världens mest ambitiösa klimatmål. Vi bidrog till att över 1000 naturreservat skyddades, vi satsade på sanering av miljögifter i vattendrag, sjöar och havsbottnar, vi tog initiativ till ett globalt kemikalieavtal, vi satsade på våtmarker.

Lokalt har vi varit drivande i framtagandet av en vetenskapligt och rättvist baserad klimatstrategi och koldioxidbudget utifrån vad ekosystemen kan hantera, som nu förpliktigar till en snabb omställning till en fossilfri kommun. Vi har också i samverkan med övriga partier i den politiska majoriteten tagit initiativ till en grönstrukturplan inklusive pollineringsplan för hållbart utnyttjande av gröna miljöer.

Men mycket mer behöver göras. Vi behöver kriminalisera storskaliga miljöbrott, storsatsa på skydd men också börja återställa förstörda naturområden till friska ekosystem igen. Livet vill leva, om vi bara låter det komma tillbaka så finns det hopp om att vända utvecklingen.

Utan Miljöpartiet i regering har ambitionerna sänkts rejält. För att inte tala om den slakt av miljö- och klimatbudgeten som högerpartierna ägnar sig åt. Nu, mer än någonsin, behövs grön politik som rättar till det stora systemfel som utarmar vår gemensamma planet på liv. Låt oss fira den 22 maj genom att njuta av naturens skönhet samtidigt som vi fortsätter kampen för en stark naturpolitik. Fakta finns, men klockan tickar. Valet är nu.

Annons

Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald, MP

Camilla Funke, ledamot i fullmäktige Falköping, MP

Anders Blom, ersättare i fullmäktige Falköping, MP

Mattias Lindgren, ersättare i fullmäktige Falköping, MP

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan