Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Femte vaccindos rekommenderas i höst

Personer över 65 år och vuxna i riskgrupp rekommenderas en femte dos mot covid-19 i höst.

– Pandemin är inte över, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Text

Socialminister Lena Hallengren (S). FOTO: Marko Säävälä / TT

Annons

Det är fortsatt viktigt att vaccinera mot covid-19, framhåller socialminister Lena Hallengren på en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Vaccinet är vårt skarpaste verktyg för att förhindra allvarlig sjukdom och död, säger Hallengren.

Folkhälsomyndigheten ser en risk för ökad smittspridning i höst och vinter. Rekommendationen för hösten är därför att personer över 65 år och andra vuxna med riskfaktorer ska ta ytterligare en påfyllnadsdos med vaccin.

Annons

Annons

Ambitionen är att regionerna ska kunna börja med de femte doserna i september, och att de äldsta då står först i kön.

Övriga vuxna i gruppen 18–64 år kan ta en fjärde dos om de önskar, men det är inte en rekommendation från Folkhälsomyndighetens sida.

– Vinsterna med en höstdos är begränsad för den här gruppen, säger Karin Tegmark Wisell.

– Men det kan finnas enskilda individer som till exempel närmar sig 65 och känner att de vill fylla på, då tycker vi att man ska ha möjlighet till det.

Hon säger att Sverige är bättre rustat i dag jämfört med tidigare i pandemin, eftersom de allra flesta har vaccinerat sig eller har genomgått covid-19-infektion.

Myndighetens nuvarande råd är att alla som är tolv år och äldre vaccinerar sig, att alla som är 18 år och uppåt även tar en tredje dos och att alla som är 65 år och äldre dessutom tar en fjärde.

Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten (den 19 maj) har 65 procent av befolkningen från 18 år och uppåt fått tre doser covidvaccin.

I gruppen tolv år och äldre har 85 procent fått minst två doser.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan