Annons

Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Utan engagemang hjälper det inte med god ekonomi

Den 10 maj tog Kyrkofullmäktige den slutgiltiga beslutet att sälja kyrkobyggnaderna Mösseberg och Fredriksberg. Ett sorgligt faktum om än väntat.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Peo Janson

Annons

Jag uppskattar mycket den stramt hållna och sparsmakade Mössebergs kyrka med sin tidlösa rymd. Ett rum för andakt och kontemplation eller bara för en stunds vila för själen. Det är även svårt att komma förbi de fromma män och kvinnor som byggde kyrkan en gång; att komma förbi syföreningen som under trettioårs tid sydde ihop 150 000 kronor som överlämnades som ett helt avgörande bidrag till kyrkbygget. Kyrkan kostade 350 000 kronor att bygga. Det är många som bör nämnas i ett sådant här sammanhang, men kanske särskilt Arne Lundin, lokförare och kyrkvärd, som konstruerade det svarta smidet som på ett så särskilt vis ger kyrkan dess karaktär. Tillverkningen skedde i Friggeråkers verkstäder.

Annons

Annons

Man hade längtat länge efter en kyrka på Mösseberg som i dåtiden, på ett annat vis än i dag, var en stad i staden.

Kommen så här långt måste man emellertid se verkligheten i vitögat. Det är nu ett bra tag sedan det firades söndaglig gudstjänst i Fredriksbergs kyrka och i Mösseberg har det varit två gudstjänsttillfällen under de senaste tre månaderna. Övriga verksamheter hamnar med nödvändighet på samma nivå.

Det är som regel mörkt i kyrkfönstren när man åker förbi om kvällarna.

Ekonomi är förstås det bärande skälet till att inte ha stadsdelskyrkorna kvar och det måste erkännas; omsorg om den framtida ekonomin är en mycket viktig sak, att hamna på obestånd gör bara allting etter värre.

Man kan lätt att få för sig att ekonomi, och för all del även byggnader, är resurser. Så är det emellertid inte. Det är i första hand människor som är resurser, så är det i föreningslivet och så är det även i Svenska Kyrkans församlingar. Om man inte kan bygga engagemang hjälper det inte med ekonomi. Jag vågar mig på att tro att om de här kyrkobyggnaderna hade varit befolkade med lekmän och volontärer, fyllda med engagerade människor som svarat för verksamheter av mångahanda slag, hade kyrkorna kanske kunnat behållas.

Åke Abrahamsson

Tidigare förtroendevald i Svenska kyrkan

Annons

Annons

Till toppen av sidan