Annons

Annons

Annons

Annons

Mullsjö

Kyrkrodden – en tradition som är tillbaka

Det skulle till en pandemi för att stoppa kyrkrodden i Sandhem. Men på midsommardagen är rodden till kyrkan och musikgudstjänsten i gång igen!

Kyrkrodden är tillbaka. Donald Kennemark är initiativtagare till den uppskattade kyrkrodden i Sandhem. Sonen Hans är riksspelman och tack vare honom har musiken fått stort utrymme i både kyrkrodden och gudstjänsten. Bild: Privat

Annons

Den mer än femtioåriga traditionen med kyrkrodd har pågått utan avbrott fram till 2020 då coronapandemin gjorde att den som så mycket annat i samhället ställdes in.

Året var 1965 och den nytillträdda kyrkoherden Donald Kennemark skapade traditionen med kyrkrodd till Sandhems kyrka på midsommardagen. Det var de nygrävda kanalerna i Sandhem som inspirerade kyrkoherden. Han hade upplevt kyrkrodd i Dalarna så varför skulle man inte kunna ha det i Västergötland?

Annons

Annons

Det blev en mycket uppskattad tradition som lockar människor långt utanför församlingens gränser. Långväga gäster är inte helt ovanligt. Bland annat fick ett 50-tal schweizare som var på vänortsbesök ett år, den stora lyckan att vara med i båtarna vid kyrkrodden. Stiftets biskopar har varit på besök och musikgudstjänsten har direktsänds i Sveriges radio.

Rodden med musicerande spelmän i båtarna startar från Släpebron i Sandhem och går till Sandhems kyrka. Gudstjänsten leds av kyrkoherde Pontus Johansson och Donald Kennemark.

Sandhems kyrkokör och gästande körsångare leds av kantor Elisabeth Sjödin Matl och musiker och gästande spelmän av riksspelman Hans Kennemark.

Annons

Annons

Till toppen av sidan