Annons

Annons

Annons

Hornborgasjön

Slår ett slag för klimatsmart turism — elcyklar vid Hornborgasjön

Från busshållplatsen i Varnhem och affären i Broddetorp kan man numera ta sig med elcykel. Cyklarna hyrs via en app och tanken är att de ska underlätta klimatsmarta resor i området.

— Man är intresserad av de här frågorna i byn, säger Thomas Skagenborg, energi- och klimatrådgivare i Falköpings kommun.

Text

Thomas Skagenborg, energi- och klimatrådgivare i Falköpings kommun har själv testat elcyklarna och tycker att de fungerar utmärkt.

Bild: Isak Barrljung

Annons

Valet av plats gjordes dels på grund av den fina naturen och dels på närheten till turistmål som Hornborgasjön. Därtill har även lokalinvånarnas inställning till klimatsmarthet spelat en roll enligt Thomas Skagenborg.

— Man är intresserad av de här frågorna i byn, de har bland annat haft ett annat cykelprojekt och även en samåkningspool, säger han.

Annons

Totalt finns det 12 stycken cyklar, sex i Broddetorp och sex i Varnhem. Hur många som använt cyklarna är något oklart men Thomas Skagenborg har sett indikationer på att de i Varnhem är något mer populära.

Annons

Cyklarna fungerar bara inom ett visst område runt Varnhem och Broddetorp och låses upp med hjälp av en app. Efter cykelturen är det bara för användaren att avsluta åkturen på valfri plats inom området.

Området som cyklarna fungerar inom sträcker sig från nedre delen av Hornborgasjön upp till Lerdala.

Bild: Isak Barrljung

Initiativet är en del av projektet ”Klimatsmarta boenden och besöksmål” där man vänder sig till företag inom turistnäringen vilket kan underlätta för dem att arbeta mer hållbart. Under projektets gång har man också ordnat föreläsningar och hembesök hos företagen.

— De flesta vi varit hos är ju redan ganska hållbara men det finns ju alltid saker att förbättra, säger Thomas Skagenborg.

Sex av elcyklarna står parkerade utanför mataffären Tempo i Broddetorp.

Bild: Isak Barrljung

De som står bakom projektet är Visithornborga, turistorganisationerna i Falköping, Skara och Skövde samt energi- och klimatrådgivningen i Falköpings kommun. Därtill har även energi- och klimatrådgivningen i Skara och Skövde varit med och stöttat upp projektet.

Annons

Tidsramen för projektet är ett år och kommer sedan utvärderas. Om huruvida elcyklarna blir kvar, tas bort eller ökar i antal och räckvidd kommer då att avgöras.

Annons

— Visithornborga har som mål att få till cykelvägar runt hela Hornborgasjön och om det skulle gå så finns det ju säkert mer intresse kring sådana här lösningar, säger Thomas Skagenborg.

Tanken är främst att cyklarna ska underlätta för turister att ta sig runt i området på ett klimatsmart sätt.

Bild: Isak Barrljung

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan