Konceptet går ut på att inspirera barn att söka sig till böckerna och skapa ihållande läsvanor. Under förra årets upplaga, som också var den första, deltog 36 barn och i år dubblades antalet.
Tanken är att blanda lek och läsning för att skapa ett lustfyllt lärande. Detta har bland annat gjorts genom ett läsmysterium, gåtor och skapandet av egna läsmaskotar till barnen. Just läsmysteriet verkar ha varit mest populärt bland barnen.
— Det var ju lite av en favorit ändå. I år handlade det om en trollkarl som tappat bort sin magi och sen skulle barnen, genom olika läsuppdrag, hjälpa honom att få tillbaka den, säger Olivia Ingvarsson, en av de som utvecklat konceptet.
På uppdrag av Falköpings kommun har lärarstudenterna Olivia Ingvarsson, Elin Fredricsson, Agnes Segerström, Ebba Leijon, Clara Källström och Hanna Thor ansvarat för och tagit fram konceptet.
Annons
Annons
— Vi har varit en väldigt kreativ grupp i år, många har kommit med idéer och byggt på varandras idéer, säger Olivia Ingvarsson.

Fokuset under projektets gång har varit att barnen ska få skapa läsvanor som består också i hemmet. Från vänster, Olivia Ingvarsson, Elin Fredricsson och Agnes Segerström.
Bild: Isak Barrljung
Olivia, Elin och Ebba tog examen under våren och ska börja arbeta på skolor i Falköpings kommun. De nybakade lärarna ser läsglädjeprojektet som en erfarenhet de kan ta med sig in i sina yrkesliv.
— Man måste verkligen skapa ett lustfyllt lärande i klassrummen, det är superviktigt, säger Elin Fredricsson.
Agnes Segerström, som tar examen om ett drygt halvår, håller med.
— Man får verkligen öva på att tänka kreativt, sådana saker som leder både till lärande och är kul är sånt man kan ta med sig, säger hon.
Under sista dagen av projektet lyckades barnen till sist lösa mysteriet och trollkarlen fick tillbaka sin magi. Det bjöds dessutom på glass och barnen fick ta med sig sina läsmaskotar hem samt en kasse med böcker.
— Det har bara varit positiv respons, både från barnen och från föräldrar som sagt att det varit lyckat och att de redan ser skillnad på barnens läsvanor, så det är lovande tänker jag, säger Olivia Ingvarsson.
Annons

Under veckorna har högläsning varvats med egen, tyst läsning för barnen.
Bild: Isak Barrljung
