Annons

Annons

Annons

Brott och straff

Falköpingspolisen varnar för Nigeriabrev

Brevet lockar med ett arv som ska hämtas ut - men mottagaren anade direkt oråd och vände sig till polisen. – Det är bra om det här kommer ut, som en varning, säger Senad Bezdrob på Falköpingspolisen.

Text

Bild: TT

Annons

Brevet - en skriftlig försändelse som landade i mottagarens brevlåda, hamnade på hans bord på tisdagsmorgonen.

– Det är bara ett hittills, men det kan finnas fler i omlopp, säger Senad Bezdrob.

Brevet meddelar att mottagaren har ett arv att hämta ut - men först krävs en ersättning i form av något slags administrationsavgift. Bedragaren vill helt enkelt komma åt dina kontouppgifter.

Annons

Annons

Men allt är förstås bara bluff och båg - och därför vill polisen varna:

– Det är inget vi skriver någon anmälan på men det kan vara bra att informera, säger Senad Bezdrob.

De så kallade Nigeriabreven har en lång historia - de började dyka upp redan på 1970-talet och gemensamt för försändelserna är att Nigeria ofta nämns i skrivelsen. Förr handlade det om brev som skickades per post - numera är det vanligt att de dyker upp i mejlinkorgen.

Budskapet är för det mesta detsamma - avsändaren behöver din hjälp att föra ut en stor summa pengar från ett annat land.

– Bedragaren hävdar att du kommer att bli rikligt belönad om du hjälper till, skriver polisen på sin sajt om Nigeriabreven.

Polismyndigheten har två råd till dig som nåtts av ett förmodat Nigeriabrev:

– Ställ dig frågan om hur stor chansen är att just du, av alla internetanvändare, skulle bli tillfrågad om att delta i något som skulle ge stora penningsummor för nästan ingen motprestation?

– Besvara aldrig den här typen av erbjudanden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan