Annons

Annons

Annons

Valet i Falköping 2022

After work för unga väljarna – du kan bestämma ämnena

Vad vill de unga väljarna ha?

Och vad har de lokala politikerna att ge?

Kanske får du svaret när Falköpings Tidning och biblioteket ordnar val-AW på Teaterbaren.

Text

Therése Bengtzelius, Falköpings bibliotek och Patricia Svensson, Falköpings Tidning, i Teaterbarens foajé. Här blir det direktsänd val-afterwork med lokala politiker den 31 augusti.

Bild: Peo Janson

Annons

430 000 är förstagångsväljare i höstens val, ungdomar som uppnått rösträttsåldern sedan valåret 2018.

Vilka frågor är viktigast för dem?

Det kanske klarnar den 31 augusti, när biblioteket i Falköping och Falköpings Tidning arrangerar en val-afterwork i Teaterbarens foajé.

Politiker från alla partier finns med i panelen, beredda att ta frågor och debattera.

Patricia Svensson, chefredaktör för Falköpings Tidning, beskriver ett demokratiprojekt som identifierat yngre väljare som en viktig målgrupp.

– Tidningen jobbar med lokal politik till vardags, men vi vet att alla inte tycker det känns intressant. Vi vill visa att det inte bara är viktigt utan också roligt när man kan vara med och tycka till. Ju mer man vet desto roligare är lokal politik.

Annons

Therése Bengtzelius, bibliotekarie på Falköpings bibliotek, menar att det är naturligt att medverka:

Annons

– Vi är en neutral plats, ditt alla är välkomna, med uppgift att verka för demokrati och fri tillgång till information. För oss är det spännande och annorlunda att samarbeta med tidningen, säger Therése Bengtzelius.

Therése Bengtzelius på biblioteket och Patricia Svensson, Falköpings Tidning, välkomnar frågor att ta upp, både i förväg och från publiken under debattkvällen.

Bild: Peo Janson

Ungdomar som gör feriepraktik som unga kommunutvecklare har börjat förbereda kvällen genom att samla in frågeställningar viktiga för yngre. De har redan ställt samman en utställning på biblioteket, som står kvar fram till valet.

Fram till 31 augusti är det öppet för vem som helst att komma med frågor inför kvällen.

– Vi vill ha input från läsekretsen, det är inte vi som ska bestämma vilka ämnen som ska tas upp. Mejla oss eller använd våra sociala medier, säger Falköpings Tidnings Patricia Svensson.

Patricia Svensson och Therése Bengtzelius hoppas på publik under kvällen. Snacks och lättare tilltugg väntar dem som dyker upp. Självklart kan publiken vara delaktig och komma med frågor. Evenemanget direktsänds på Falköpings Tidnings sajt.

Samarbetet mellan biblioteket och Falköpings Tidning tidning ingår i ett projekt hos Lindholmen Science Park och stöds av Västra Götalandsregionen. Det kommer att följas upp, bland annat av kulturdepartementet och vid ett evenemang på Bokmässan i Göteborg i september.

430 000 är förstagångsväljare i höst. Det är de unga väljarnas frågor Therése Bengtzelius och Patricia Svensson vill få upp på lokalpolitikernas bord i Teaterbarens foajé den 31 augusti

Bild: Peo Janson

Fakta

Här är politikerna som möts i debatten:

Adam Johansson, M
Karola Svensson, C
Johanna Svensson, S
Erik Kyrkander, V
Anders Blom, MP
Jonas Larsson, SD
Dan Hovskär, KD
Suzanne Åkerlund, L

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan