Annons

Annons

Annons

Nio nya poliser i Skaraborg — och fler ska det bli

Under veckan har polisen fått fler medarbetare, så även i Skaraborg där man fått nytillskott i form av nio polisassistenter. Under det kommande åren är dock planen att man ska förstärka poliskåren i Skaraborg betydligt mer.

— Det kommer dels betyda att vi blir operativt bättre och dels att vi kan öka vår närvaro i lokalsamhället på ett bättre sätt med fler poliser i yttre tjänst, säger Jan Hellnevi, lokalpolisområdeschef i Östra Skaraborg.

Text

Jan Hellnevi, lokalpolisområdeschef i Östra Skaraborg.

Bild: Kristina Claesson, Janerik Henriksson/TT

Annons

Under veckan har 544 poliser genomfört sin aspirantutbildning och påbörjat sina anställningar runt om i landet, nio av dem är stationerade i Skaraborg.

— I och med den här veckan är de färdiga poliser och har fått sina anställningar som polisassistenter.

Under de kommande åren, fram till 2025, ska antalet poliser i Skaraborg utökas betydligt mer. Under 2023 är planen att man ska ta emot mellan 30 och 35 nya aspiranter. Hur många aspiranter som Skaraborg blir tilldelade 2024 har det ännu inte beslutats om, men Hellnevi tror att det även då blir ett stort antal.

— Bara platserna på polisutbildningen fylls så är planen att vi ska ta emot stora tillskott både under 2023 och 2024, det känns jättebra, säger han.

Annons

Vad betyder det för Skaraborg?

— Det kommer dels betyda att vi blir operativt bättre och dels att vi kan öka vår närvaro i lokalsamhället på ett bättre sätt med fler poliser i yttre tjänst. Vi blir både synligare i samhället men framförallt kan vi skapa en större trygghet i Skaraborg och lagföra dem som begår brott och skapar oordning i en större utsträckning.

Annons

Jan Hellnevi välkomnar de nya tillskotten som polisen i Skaraborg tillförts.

Bild: Kristina Claesson

Hellnevi menar att det finns ett tydligt behov av fler poliser, dels lokalt men också nationellt.

— Absolut, det behövs fler. Det är väl samma i hela Sverige egentligen, sedan är de tillskotten vi får lite utifrån vårt behov, säger han.

Att polisstyrkan ser ut att bli så pass mycket större i Skaraborg under de kommande åren innebär också att det uppkommer en del frågetecken som man behöver räta ut.

— Utmaningen är att vi ska ta emot dem på ett bra sätt, att man märker att vi blir fler och att vi använder resurserna på rätt sätt för medborgarnas bästa. I och med att vi blir fler behöver vi också se över både lokaler och utrustning, allt från klädskåp till fordon och liknande, säger Hellnevi.

Många ser det som ett betydelsefullt arbete

Hellnevi ser ett ökat intresse för polisyrket under de senaste åren, en anledning till det tror han har att göra med det rådande samhällsklimatet.

Annons

— Så som samhället ser ut idag är det många som märker att man kan vara med och göra skillnad, jag tror att många ser det som ett betydelsefullt arbete där man kan påverka. Sedan handlar ju mycket om att vi ska tillsätta rätt personer också.

Annons

Sammanlagt är det 537 nya poliser som påbörjat sitt arbete runt om i landet, 179 av dem är kvinnor och 358 är män. I polisdistrikt Väst, som Skaraborg tillhör, är det 113 poliser som tillförts Polismyndigheten. Flest i distriktet blir det i Storgöteborg som får 66 nya poliser.

Sammanlagt är det 537 nya poliser som under veckan påbörjat sitt arbete runt om i landet.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan