Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Bekräftade fall av covid-19 ökar i länet – störst ökning i Skaraborg

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka i Västra Götaland. I Skaraborg har det skett en ökning på 70 procent den senaste veckan, vilket är den största ökningen i länet.

Text

24 patienter med covid-19 vårdas på Skaraborgs sjukhus. Foto: Annelie Hüllert Storm. Arkivbild.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Under förra veckan konstaterades 664 fall av covid-19 i Västra Götaland – en ökning med 21 procent sedan två veckor tillbaka. Den största ökningen har skett i Skaraborg där antalet bekräftade covid-19 fall har ökat med 70 procent.

– Spridningen av covid-19 ökar även om det fortfarande är på ganska låga nivåer. Är du förkyld, utsätt inte andra för smitta, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Personer i alla åldrar rekommenderas fortfarande att stanna hemma vid symtom, även den som är vaccinerad eller som tidigare har haft covid-19. Exempel på symtom är hosta, feber, snuva eller halsont.

–Vi måste fortsätta ta covid-19 på stort allvar. Även om de flesta i dag får en mild infektion, riskerar vissa personer att drabbas av svår sjukdom. Har du förkylningssymptom, utgå från att det är covid-19, stanna hemma och undvik att träffa andra, säger Leif Dotevall.

På sjukhusen i länet är 111 patienter inneliggande med misstänkt covid-19 och två av dem inom intensivvården. Föregående vecka var 96 patienter inlagda med misstänkt covid-19 varav en inom intensivvården. På Skaraborgs sjukhus vårdas 24 patienter med covid-19, och förra veckan 13 patienter.

– Läget i vården är generellt ansträngt och varje patient som läggs in med covid-19 påverkar vården. Har man inte vaccinerat sig mot covid-19 är det läge att göra det nu, säger ställföreträdande hälso- och sjukvårdsdirektören Kristine Rygge i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan