Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Polisens varning – här är romansbedragarnas nya metod

Det liknar en kärleksrelation – men allt är ett bedrägeri med syftet att lura till sig pengar.

Nu varnar polisregion väst för bedragarnas nya metod.

Text

Genre/arkivbilder. Foto (th): Leo Sellén/SCANPIX

Bild: Felicia Andersson

Annons

Både kvinnor och män i alla åldrar kan råka illa ut när romansbedragaren lurar in sitt offer i vad som först ser ut som en kärleksrelation. Men allt är en lögn, istället för en relation luras offret att föra över tiotusentals kronor till bedragaren eller en annan inblandad part.

– Den här typen av bedrägerier är ofta ekonomiskt förödande för de som utsätts. De skuldsätter sig genom att belåna sina fastigheter, använder pensionspengar eller tar ett blancolån, säker Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid polisens bedrägerisektion i region Väst, i ett pressmeddelande från polisen.

Annons

Annons

Nu har bedragarna hittat en ny metod att lura offer på pengar, en metod som är svårare att spåra, något som butiker i Västsverige har reagerat över. Det som märkts är att allt fler kunder köper köper presentkort för stora belopp vid upprepade tillfällen.

– Hur många som lurats att köpa presentkort till romansbedragare är oklart eftersom alla inte anmäler. Just nu känner vi till några fall. Men vi misstänker att det finns ett stort mörkertal, säger Elin Syberg Falguera.

Det rör sig ofta om presentkort från företaget Steam för nätköp av datorspel och mjukvara samt från iTunes, uppger polisen.

– Om du på nätet får kontakt med någon som ber om ett Steam- eller iTuneskort så är det troligen en bedragare, och definitivt ingen officer, arbetare på oljeplattform eller läkare, säger Elin Syberg Falguera.

Fakta

Polisen: Så gör du om du blivit utsatt

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri rekommenderar vi dig att:

Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.


Anmäl till polisen.


Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.
Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Källa: Polisen.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan