Annons

Annons

Annons

Insändare
Är Uranbrytning ett alternativ för Sverige?

Kristdemokrater och Moderater vill tillsammans med Sverigedemokraterna börja bryta Uran i Sverige. Är det möjligt och vad skulle det innebära för landet undrar vi i Miljöpartiet?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Peter Sögaard (MP), regionrådskandidat, och Emil Forslund (MP), tvåa på riksdagslistan, är bland de som vill ha svar kring uranbrytning i Sverige.

Annons

Nu är det så väl att frågan har utretts grundligt genom åren och all fakta finns lätt tillgängligt. Både vad det gäller förekomsten av Uran i berggrunden, både var den finns och hur mycket det är. Just radioaktiva fyndigheter är extra lätt att hitta på grund av den strålning som finns runt omkring. Billingen har Sveriges största fyndighet av Uran. Alla andra förekomster har bara en bråkdel av koncentrationen som finns på Billingen.

Är det då möjligt att bryta uran på Billingen? Nej är det enkla svaret. Halterna är alldeles för låga för att vara ekonomiskt försvarbara att bryta. Varför påstår då dessa partier att det är en framkomlig väg? Antagligen för att de saknar kunskapen.

Ranstadsverket på gränsen mellan Falköping och Skövde kommun hade en gruva på sextiotalet där uran bröts. Inte ens på den tiden var det lönsamt att bryta men med statsbidrag kunde bolaget skapa Skaraborgs enda område som klassats som miljöriskområde. Det var vad vi fick ut av det misslyckade försöket.

Annons

Annons

KD, M och SD påstår också att det inte bara är Uran som skall brytas utan även grundämnen som åtrås av elektronikindustrin, Kobolt, Vanadin – jordartsmetaller helt enkelt. Även här lyser deras totala okunskap igenom. Halterna av de jordartsmetaller som förekommer i samband med Uranet är ännu mer olönsamma att bryta. Även om partierna påstår att värdet tillsammans gör det lönsamt så har de fel. Varje grundämne behöver sin egen process för att upparbetas. Även kombinationen är olönsam vid låga halter.

Peter Sögaard (MP), regionrådskandidat .

Än en gång har KD, M och SD visat att de saknar den grundläggande kunskapen om deras hjärtefråga – onödig kärnkraft. Följden av att bygga ut kärnkraften gör oss än mer beroende av andra länder och regimer.

Vår fråga till Dan Hovskär och Conny Brännberg från KD, Sten Bergheden och Charlotte Nordström från M samt Tobias Andersson och Jonas Eriksson från deras samarbetsparti SD, blir:

Hur har ni tänkt egentligen?

Orsaken till höga elpriser är avsaknaden av fossila bränslen från Ryssland och ett dåligt omställt Europa. Kärnkraften i Frankrike som tidigare försett stora delar av södra Europa med el har haft begränsad kapacitet under året på grund av sitt väderberoende. Kärnkraften är ju känslig för klimatförändringarna och tvingas stänga ner när temperaturen stiger i vattenreservoarerna för kylvattnet, samtidigt som efterfrågan ökar av hållbart producerad el.

Annons

Annons

Vilket svar får vi från de Skaraborgska representanterna för KD, M och SD?

Miljöpartister i Skaraborg:

Peter Sögaard, 1:a MP-Skövde och Regionrådskandidat, Skövde

Emil Forslund, 2:a på riksdagslistan, Skövde

Roland Wanner, 5:a namn på kommun- och regionlistor, Falköping

Mats Svanteman, fullmäktigekandidat, Falköping

Anna-Karin Berglund, 1:a kommunlistan, Skara

Magnus Gunnarsson, 2:a kommunlistan, Skara

Emil Forslund (MP, tvåa på riksdagslistan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan