Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
SD:s politik får dödliga konsekvenser

I en globaliserad värld påverkar valet i Sverige långt fler än svenskar, och det smärtar mig att skriva att valutgången detta år kan komma att resultera i väldigt många dödsfall utomlands. För första gången kan vi få en regering som Sverigedemokraterna har ett betydande inflytande över, och de har länge drivit politiska förslag som skulle få katastrofala konsekvenser för några av världens mest utsatta människor.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Micael Grenholm, doktorand i kyrkohistoria vid Lunds universitet, anser att SD:s politik får dödliga konsekvenser. Foto: Christine Olsson/TT och Emelie Linder Öberg

Annons

Jag har personligen många vänner från Afghanistan som är livrädda inför framtiden. Deras land styrs av talibaner, kvinnor nekas utbildning och spärras in i hemmen och över hälften av befolkningen lider akut brist på mat. Sverige har haft lång erfarenhet av att hjälpa det afghanska folket, och nu behövs vår hjälp mer än någonsin.

Istället förespråkar SD en fasansfull politik som sannolikt kommer leda till att många afghaner dör. De vill med sitt asylstopp utvisa samtliga asylsökande till de länder de flytt ifrån, även om det styrs av talibaner. Ledande SD-företrädare har gång på gång argumenterat för att afghaner ska utvisas, även kvinnor och flickor som i praktiken tvingas leva som slavar. När partiets rättspolitiske talesperson, Tobias Andersson, i en uppmärksammad tweet hyllade SD:s program för att asylinvandrare ska ”återvandra”, lyfte han fram Afghanistans huvudstad Kabul som en plats de ska ges ”enkelbiljett” till.

Annons

Annons

Micael Grenholm, doktorand i kyrkohistoria vid Lunds universitet, anser att SD:s politik får dödliga konsekvenser. Foto: Emelie Linder Öberg

Som om detta inte vore illa nog vill SD dessutom halvera Sveriges bistånd, och har specifikt pekat ut bistånd till Afghanistan som något som bör strykas. Förr motiverades de kraftigt minskade flyktingmottagandet dessa partier förespråkar med att Sverige ska ”hjälpa på plats i närområdet” istället, men det var tydligen tomma löften.

SD har därtill varit väldigt tydliga med att de inte står bakom Sveriges klimatmål. Flera av deras ledande politiker förnekar klimathotet. Nyligen visade en studie att Afghanistan kan komma att förlora nästan allt dricksvatten fram till 2060 om klimatpolitiken inte blir mycket mer ambitiös, då nästan allt landets vatten kommer från Himalayas glaciärer som smälter i ökande takt.

Att vilja utvisa alla asylsökande kombinerat med att sänka biståndet och vägra följa klimatmålen utgör en fasansfull politisk treudd gentemot afghaner såväl som många andra utsatta folkgrupper. Det ger intrycket att SD hellre ser att ickeeuropeiska flyktingar dör än att de befinner sig i Sverige.

Att ett sådant parti får inflytande över en svensk regering kan inte beskrivas som något annat än katastrofalt.

Micael Grenholm, doktorand i kyrkohistoria vid Lunds universitet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan