Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Alla ska ha rätten att få välja minst två maträtter

Roland Wanner (MP) menar att om alla omsorgstagare i kommunen ska ha förmånen att välja mellan minst två maträtter, något som skulle hjälpa mot undernäring.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fler matalternativ borde hjälpa mot eventuell undernäring inom äldreomsorgen, det menar insändarskribenten. Bilden är en genrebild.

Bild: Arkivbild

Annons

Redan på 60-talet kom den första nationella rapporten om undernäring på våra ålderdomshem. Därefter har det med 5-10 års mellanrum signalerats om liknande problem inom äldreomsorgen.

Falköpings kommun har på olika sätt försökt vara i framkant vad gäller att förse omsorgstagarna med näringsriktig och god mat. Bland annat genom att kompetenshöjning av kökspersonalen, och nu senast genom ett fortbildningsprojekt för vårdpersonal inom äldreomsorgen för bredare kunskap om mat och måltider.

Annons

Annons

Inskrivarskribenten har fullt förtroende för kommunens ambitioner vad gäller kvalitetssäkring inom området, men det finns mer att önska.

För skolelever finns möjligheten att välja mellan minst två rätter, samma gäller för de i kommunens omsorg som får matlådor hemlevererade.

Personer som bor i särskilt boende har inte getts denna möjlighet att välja.

Att vara delaktig och få välja mellan två rätter skapar ökad trivsel och nöjdhet.

Fördelen med att få välja är framförallt, att personen som valt äter upp och blir mätt, som bieffekt kan nämnas att mängden mat som inte blir uppäten minskar, antalet specialkoster blir färre och hanteringen i tillagningsköken blir enklare.

Undertecknad anser att alla omsorgstagare som kommunen servar med mat skall ha samma förmån och rätten till att få välja mellan minst två maträtter.

Roland Wanner, Miljöpartist

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan