Annons

Annons

Annons

Stenstorp

Insändare
Gör om gör rätt med Stenstorp

Ett förfall av fastigheter som i Stenstorp hade aldrig accepterats i Falköping menar insändarskribenten som vill att man ska göra mer än punktinsatser på orten.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Gör om och gör rätt med Stenstorp, det skriver insändarskribenten ”Inflyttad Stenstörpare”.

Bild: Anna Kuylenstierna

Annons

För ett par år sedan flyttade jag till Stenstorp, en ort jag knappt visste fanns innan dess. Men som jag verkligen uppskattar som småbarnsförälder. Få små orter har ett sådant heltäckande serviceutbud för familjen, här finns BVC, vårdcentral, tandläkare, 1-9 skola, bad, Dalenium mm. Stambanan och ortens läge gör att den pendlingsbara arbetsmarknaden är bland de bästa i Skaraborg. Ändå är det något som har gnagt på mig ända sedan jag flyttade hit och lärde älska orten. Kommunens uppenbara oförmåga att ta hand om alla dessa kvalitéer och utveckla dem.

Annons

Det räcker att ta en promenad genom samhället för att förstå vad jag menar. Och med tanke på hur många hundratusentals människor sitter och ser samma sak genom fönstret på de förbipasserande tågen är det underligt att man inte prioriterar frågan högre. Kommunen gör sig själv en enorm otjänst och marknadsför snarare den "tragiska landsbygden" än det "goda livet".

Annons

För i Stenstorp är det uppenbart att man inte har tagit sitt ansvar som utvecklare och förvaltare. Det är en uppenbar skillnad på vad man tillåter i huvudorten och på landsbygden. I Falköping hade man aldrig tillåtit att centrala fastigheter förfaller, att offentliga ytor och gator ser ut som Pripyat vid Tjernobyl. Eller inte tagit ansvar för ortens gestaltning och helhet genom att ställa krav på fastighetsägarna. Stenstorps nuvarande symptom är resultatet av frånvaro av långsiktighet och ansvarstagande.

De satsningar som görs är oftast punktinsater som görs när gränsen är nådd och som man sedan inte underhåller, eftersom investeringsbudgeten uppenbart går före underhållsbudgeten.

Som när nya Gustaf Dalénskolan byggdes för litet trots att man visste att elevunderlaget om ett par år skulle vara större än lokalerna kunde husera. Vilket resulterade i stora stökiga klasser, utan extra lärarresurser för att kompensera eller tillgång till grupprum. Lärartätheten var den sämsta per elev i hela kommunen och lärarna höll på att gå i väggen. Hur ska man kunna utveckla och bygga ut en ort som redan har kapacitetsbrist i skol- och förskoleverksamheten?

Annons

Så när jag läser om planer på att flytta bibliotek och liknande för att skapa ett attraktivare Stenstorp. Då undrar jag om man verkligen förstår sitt samhällsansvar. Gör om, gör rätt och börja tillhandahålla den service ni lagstadgat ska göra på ett kvalitativt vis. Underhåll det som finns och bygg vidare på det istället för att gå fällan att det krävs något nytt för att lösa ett gammalt problem!

Inflyttad Stenstörpare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan