Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Så blir vädret på valdagen – meteorologen: ”Jag var lite orolig”

På söndag är det dags för skaraborgarna (liksom resten av svenskarna som är röstberättigade) att vallfärda till valurnorna.

Men blir det i gummistövlar eller solglasögon?

Tidningen, tillsammans med meteorologen Alexandra Ohlsson på SMHI, reder ut hur man ska klä sig efter väder när det är dags att ta sig till vallokalerna på söndag.

Bild: TT

Annons

Valdagen närmar sig med stormsteg, men kommer vädret att visa sig från sin bästa sida eller gör man rätt i att ta på sig regnjackan och skippa promenadskorna till närmaste vallokal? Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, har full koll på hur skaraborgarna ska tänka.

– Jag var lite orolig över att det skulle bli en del skurar under morgonen, men nu ser det faktiskt ut som att de kommer att hålla sig borta från Skaraborg. De kommer längre ner, mot Habo och Jönköping. Så vi klarar oss från regn, jublar hon.

Annons

Annons

Med andra ord finns det ingen anledning att plocka fram paraplyet eller gummistövlarna. Men en tunnare halsduk kan vara skön att linda runt halsen om man tänkt hänga på låset när vallokalerna öppnar klockan 08.00.

– Det kommer ligga runt tio grader då och vara några moln, så jag skulle inte lämna jackan hemma. Men det är en ganska mild luftmassa mot slutet av helgen här, så det känns lovande framåt dagen, tipsar Alexandra Ohlsson.

Alexandra Ohlsson på SMHI har full koll på vädret från att man får börja att rösta på morgonen fram tills kvällen, när vallokalerna stänger.

Bild: Privat

Redan under förmiddagen ska solen spricka upp och vid lunch sträcker sig temperaturen från 15-18 grader.

– Det är ju ändå ganska behagliga temperaturer. Då kan det passa riktigt bra att promenera dit man ska rösta och kanske även ta en längre tur när man ändå är ute och går. Det blir en ganska solig eftermiddag, med ytterst få moln. Då klarar man sig utan någon jacka och kan gott och väl ha solglasögonen på, anser Alexandra Ohlsson.

För de som är ute i sista minuten, och kanske rusar mot vallokalerna efter jobbet, så landar temperaturen på omkring 16 grader strax innan 20.00. Meteorologen beskriver en kväll med ganska klart väder och lätt molnighet:

Annons

– Temperaturen sjunker ganska långsamt vid den tiden, så det blir en härlig avslutning på dagen när solen börjar gå ner. Någon timme senare börjar den sjunka betydligt snabbare, men då sitter man ändå förhoppningsvis hemma och följer det spännande valresultatet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan