Annons

Annons

Annons

Rånet mot Ica i Floby

Kraftigt höjda straff för Floby-rånarna

Hovrätten höjer kraftigt straffen mot de fem som genomfört ett flertal rån, bland annat mot ICA i Floby. De tre som genomförde de väpnande rånen får ytterligare två års fängelse, två av dem sammanlagt sju år.
Rätten höjer också skadeståndet till offren.

Text

Tre män rånade Floby i Floby. Nu höjer Göta hovrätt straffet mot de inblandade.

Bild: Peo Janson

Annons

Rånet mot Ica Nära i Floby skedde klockan sju på morgonen den 1 november, ägaren Håkan Perssons första dag på arbetsplatsen. Maskerade och beväpnade rånare tog sig in och hotade tre, av allt att döma i tron av att kunna komma åt penningkassetten till en Bankomat. Men automaten hade tagits bort en kort tid innan, med sig från butiken fick männen kontanter och frimärken.

Efter knappt två veckor kom polisen de misstänkta på spåren - och vad som skulle bli en halvårslång brottsutredning inleddes.

Skaraborgs tingsrätt dömde fem personer till fleråriga fängelsestraff. Förutom rånet i Floby omfattade domen också rån mot livsmedelsbutiker i Sundsvall och Alingsås.

Domen överklagades till Göta hovrätt som nu höjer straffet för de inblandade:

Annons

• En 28-årig man från Norrland dömdes av tingsrätten till fem års fängelse för försök till stöld, förberedelse till stöld, stöld, rån och grovt vapenbrott. Han har varit efterlyst för ett mord i Sundsvall 2019 och hovrätten skärper straffet till sju års fängelse.

Annons

• En 29-årig man från Norrland fälls för samma brott och döms också han till fängelse i sju år, av tingsrätten till fem. Även han har varit på fri fot efter att ha dömts för mord i Sundsvall.

• Tingsrätten dömde en 33-årig man till fyra år för rån, stöld, försök till stöld och förberedelse till stöld. Hovrätten anser honom överbevisad gällande grovt vapenbrott och höjer därför straffet till sex års fängelse.

• En 25-årig kvinna från Norrland fälldes för bland annat medhjälp till rån och döms till två års fängelse. Hovrätten fastställer domen mot henne, men frikänner henne från råndelen. Istället döms hon för inblandning i stölder.

• En 22-årig kvinna från Jönköping dömdes också hon för bland annat medhjälp till rån. Straffet på två års fängelse fastställdes.

• En 31-årig man dömdes för penningtvättbrott till villkorlig dom vilken fastställs av hovrätten.

I hovrätten förnekade de inblandade all inblandning i den digra brottslistan och begärde bli frisläppta. Hovrätten anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det är de nu dömda som genomfört rånen. De knyts till platserna bland annat genom övervakningsfilmer, sina mobiltelefoners placering och de inköp som de överbevisats om. Bland annat av buntband som använts vid rånen.

Annons

Vid samtliga rån har männen varit beväpnade och hotat målsägandena med hjälp av ett vapen/vapenattrapp. Gärningarna har varit mycket allvarliga, bedömer hovrätten men finner sig inte kunna utdöma ett ännu strängare straff för grovt rån. Avgörande för rubriceringen är om gärningsmännen använt sig av skarpladdade vapen. Utifrån övervakningsfilmer och målsägandenas vittnesmål går det inte att dra slutsatsen att vapnet varit skarpladdat; detta trots att vapnet framstår som mer eller mindre identiskt med det riktiga vapnet som påträffades vid gripandet.

Domen omfattar också skadestånd till den utsatta personalen på Ica i Floby. Handlaren och hans två anställda tilldömdes av tingsrätten ett skadestånd på 25 000 kronor var. Hovrätten höjer skadeståndet till offren till 35 000 kronor.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan