Annons

Annons

Annons

Konsumentverket granskar Västtrafik – vill ha svar på oklarheter i villkor

Västtrafik granskas av Konsumentverket. De är ett av fem regionala kollektivtrafikbolag som nu har bjudits in till möten som en del av granskningen. Bland annat vill man få svar kring utbetalningar av ersättning för förseningar.

Text

Karin Wadmark, avdelningschef försäljning på Västtrafik. Foto: Eddie Löthman

Bild: Josefin Berntsson

Annons

Inställda tåg, biljettstrul i appar, en mängd klagomål och nekade ersättningar. Nu väljer Konsumentverket att inleda en granskning mot fem trafikbolag. De fem bolagen har bjudits in till möten som en del av utredningen. Efter mötena kommer myndigheten att besluta om de ska gå vidare med eventuella åtgärder. Det berättar Nyhetsbyrån Siren. Ett av de regionala trafikbolagen som granskas är Västtrafik.

Annons

Annons

– Det är ju så att Konsumentverket granskar oss och andra med jämna mellanrum, Vi uppskattar det och att att vi uppmärksammas på om inte det är något som inte är tydligt för våra kunder och då få möjlighet att förtydliga det som är otydligt, säger Karin Wadmark som är avdelningschef för försäljning på Västtrafik.

Karin Wadmark, avdelningschef försäljning på Västtrafik. Foto: Eddie Löthman

Konsumentverket granskar bland annat ansökan om ersättning för förseningar på Västtrafik. Bland annat att Västtrafik kräver en svensk bank för utbetalningen, där vill Konsumentverket veta hur resenärer som inte har svensk bank kan få sin ersättning utbetald i kontanter. Även en anmälan där konsumenten nekats ersättning för annan transport med tåg ingår i den delen.

Konsumentverket granskar även Västtrafiks allmänna köp- och resevillkor. Till att börja med menar Konsumentverket att villkoren inte är daterade, inte heller är hemsidan det, vilket gör att det är oklart vilken version av villkoren det är. Dessutom har man hittat flera motstridiga villkor och krav som inte är lagstadgade som man vill ha svar på vad syftet med dem är. Vissa delar av villkoren vill Konsumentverket även ha förtydliganden kring.

Annons

– Vi tittar just nu på de olika synpunkterna som Konsumentverket har, vi har en utredning igång och sedan har vi ett möte med dem där vi berättar hur vi ser på det och de berättar hur de ser på saken. Sedan ser vi om det är något som vi behöver åtgärda, säger Karin Wadmark

Annons

De övriga bolagen som granskas är Skånetrafiken, SL, UL och Mälartåg.

Försenade tåg, villkor som behöver förtydligas och oklarhet kring hur viss ersättning för förseningar betalas ut. Nu granskas fem regionala trafikbolag av Konsumentverket. Ett av dem är Västtrafik.

Bild: Josefin Berntsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan