Annons

Annons

Annons

Brott och straff

Stöld, häleri och drograttfylla: Skarabo döms för flera brott i Falköping

Han förekommer sedan tidigare i åtta avsnitt i belastningsregistret – nu går det att lägga ytterligare ett till handlingarna. Och delar av det här avsnittet skedde i Falköping.

En Skarabo i 25-årsåldern döms till skyddstillsyn för stöld, häleri, grov olovlig körning, rattfylleri och brott mot knivlagen.

Text

Bild: Josefine Hektor

Annons

Vid tre tillfällen mellan den 24 juli 2020 till den 31 juli 2020 stals bildelar i form av extraljus, strålkastare, fordonsgrillar, lyktglas, kromlister, spoilers, plastdetaljer, sidospeglar och en instrumentpanel från ett företags bilar i Falköping. Någon gång mellan den 30 juli 2020 och den 31 juli 2020 stals en spoiler från en personbil.

Den 23 augusti 2020 gjorde polisen husrannsakan på en adress i Falköping och påträffade då diverse bildelar som togs i beslag. Såväl företagen som privatpersonen har identifierat några av de beslagna föremålen som sina.

Skarabon hävdar dock att han har ett bilintresse och har köpt föremålen. Han berättar dock att han vid ett tillfälle blev bestulen på en 500-lapp varpå han gick ut till "tjuvens bil" för att se om det fanns något där som han kunde använda för att kvitta med. Det fanns massor med grejor som han tog, bland annat extraljusen och spoilers.

Annons

Annons

När det gäller den stulna spoliern anser tingsrätten det dock vara utrett att det rör sig om den stulna egendomen och bedömer mannens förklaring som osannolik. Även om den skulle godtas menar rätten att Skarabon måste ha förstått att det rörde sig om stöldgods och finner honom skyldig till häleri. Han döms även för häleri i frågan om det beslagtagna godset från Falköpingsföretaget.

Själv hävdar Skarabon att han inte varit vid företaget i Falköping, detta trots att ett vittne uppgett så i rätten. Mannen hävdar att han skulle ha kommit ihåg om han hade varit där och menar att vittnet ljuger.

Den 10 december 2020 påträffades nio 25-litersdunkar diesel i en bil i Falköping. Samma dag påträffades en slang i en lastbil på ett företag i Falköping. Bilen som dieseln anträffades i tillhör Skarabons flickvän och åklagaren gör gällande att mannen placerat stöldgodset där.

Skarabon berättar att han minns inte något av detta. Han missbrukade tabletter vid den här tiden. Han menar också att han skulle ha ställt dieseln i förrådet och inte i flickvännens bil om han hade gjort detta. Eftersom bilen låstes aldrig, kunde vem som helst ställa in saker i den, hävdar mannen. Ett vittne har dock sett Skarabon komma med dunkar på sin moped och lasta in dem i den aktuella bilen. Även polisen iakttog Skarabon vid det aktuella tillfället. Mannen döms för att ha stulit 300 liter diesel till ett värde av cirka 3 300 kronor.

Annons

Skarabon döms för grovt rattfylleri efter att den 9 januari ifjol ha kört bil i Skövde. Utredningen visar att mannen var påverkad av flera olika narkotiska preparat. Han ska även ha kört över 100 kilometer i timmen samt kört mot rött ljus.

Annons

Mannen frias dock på en åtalspunkt. Det gäller en olovlig körning som ägde rum i Skövde den 14 juni 2021. En polispatrull möter en bil som de känner igen. Det är Skarabon som äger bilen och patrullen vet sedan tidigare att dennes körkort är återkallat. Enligt en premoria har en av poliserna identifierat honom som föraren. Patrullen hinner dock inte ikapp bilen. Tingsrätten bedömer att bevisningen inte är tillräcklig och därför frias mannen.

Övriga åtalspunkter erkänner mannen sig skyldig till. Erkännandet stöds av utredningen i övrigt och rätten anser därmed att åtalet är styrkt.

Skarabon döms till skyddstillsyn med särskild föreskrift om att han ska genomgå den vård och behandling som Frivården finner lämplig.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan