Annons

Annons

Annons

Insändare
S-kvinnor: Stötta Irans kvinnor

I över 40 år har Irans kvinnor levt under förtryck. Maktfullkomliga män styr kvinnornas liv med inskränkande lagar och regler. Slöjtvånget kränker kvinnors rättigheter varje dag. De förnekas den grundläggande rättigheten att själv välja hur de vill klä sig, hur de vill leva. Men utsattheten för kvinnorna stannar inte vid detta, skriver S-kvinnor i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det här är inte den första revolutionen – men förhoppningsvis den sista, skriver S-kvinnor om de pågående protesterna i Iran.

Bild: TT

Annons

I Iran har gifta kvinnor inte juridisk rätt att neka sin man sexuellt umgänge, våldtäkt inom äktenskapet erkänns inte. Det finns inget förbud mot våld mot kvinnor i hemmet. Mammor förlorar normalt vårdnaden över sina barn när barnen nått en viss ålder.

För skilsmässa krävs vanligtvis mannens samtycke, och kvinnors vittnesmål är endast värt hälften av en mans i domstol. Det vi nu ser av folkliga upplopp i Iran är efterlängtade och välkomna protester som S-kvinnor helhjärtat står bakom. Med livet som insats bränner kvinnor sina slöjor och klipper sitt hår. Trots säkerhetsstyrkornas hårda svar står de upp för sin rätt till frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Att se Irans kvinnor gå i täten för detta är överväldigande. Deras mod och målmedvetenhet väcker beundran och handlingskraft som ger eko världen över.

Annons

Annons

Det här är inte den första revolutionen – men förhoppningsvis den sista. Irans kvinnor har fått nog, och omvärlden måste göra allt vi kan för att stötta deras kamp.

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor
Ida Ekeroth Clausson, ordförande S-kvinnor Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan