Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Vaccinationer med Nuvaxovid pausas för unga vuxna: ”Vi följer läget noga”

Ett covid-vaccin från Nuvaxovid stoppas i Sverige. Bakgrunden är att data från Australien har visat på signaler att vaccinet kan leda till ökad risk för hjärtproblem.

FHM rekommenderar att unga vuxna inte ska vaccineras med Nuvaxovids covid-19-vaccin tills man samlat in mer data. Genrebild.

Bild: AP Photo/Alastair Grant

Annons

Det proteinbaserade covid-19-vaccinet Nuvaxovid bör inte ges till personer som är 30 år och yngre, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rekommendation.

Annons

Bakgrunden till beslutet är signaler om ökad risk för hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit). Data från Australien pekar mot en ökad förekomst framför allt hos yngre i samband med vaccination med Nuvaxovid, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Annons

– Vi följer läget noga och inväntar mer data. Men den som är yngre och nyligen vaccinerad med Nuvaxovid behöver inte vara orolig. Risken är väldigt liten och man kan fortsätta med nästa dos med ett annat vaccin, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram, i Folkhälsomyndighetens pressmeddelande.

Både myokardit och perikardit går ofta över av sig självt utan att ge några bestående besvär, skriver myndigheten även på sin hemsida. Folkhälsomyndigheten skriver dock att misstänkta symtom bör bedömas av läkare.

Nuvaxovid har inte använts i större utsträckning i Sverige och rekommendationen görs av försiktighetsskäl. Den gäller tills det finns mer information från de studier som pågår, och myndigheten skriver att beslutet är temporärt.

Vaccinet kan fortsättningsvis ges som primärvaccination eller påfyllnadsdos till individer 31 år och äldre.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan