Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Unga har allt större skulder hos Kronofogden

Färre skuldsatta hos Kronofogden – men det är allt större skuldbelopp för de som har hamnat där. I Falköpings kommun har man sett en ökning på över 40 procent med ärenden hos budget- och skuldrådgivaren.

– Det är oroväckande att unga skuldsätter sig med så stora skuldbelopp, som till största delen handlar om konsumtionslån, kommenterar Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.

Text

Bild: TT, Stina Stjernkvist / TT

Annons

Trots att allt färre i åldersgruppen 18-25 år har skulder hos Kronofogden, har skuldbeloppet ökat – med 430 miljoner. Totalt har den sammanlagda skulden ökat från 1,13 miljarder kronor till 1,56 miljarder kronor sett till hela riket.

De unga männen står för 73 procent av det totala skuldbeloppet, men det är bland de unga kvinnorna som ökningen är störst.

– Det är tufft att starta vuxenlivet med skulder, kommenterar Davor Vuleta om den senaste senaste rapporten, och fortsätter:

– När skulderna kommit till oss på Kronofogden har det gått långt och det kan även innebära att man får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen. Vårt råd till den som inte kan betala en räkning är att genast agera och våga berätta om det. Om man tar kontakt med den man är skyldig pengar kan det gå att hitta en lösning, till exempel en avbetalningsplan. Det finns också hjälp att få från kommunens budget- och skuldrådgivare, säger Davor Vuleta.

Annons

Annons

Källa: Kronofogden

I Falköpings kommun har man märkt av ett betydligt hårdare tryck än tidigare, berättar Ulrica Jellback som är budget- och skuldrådgivare. Hittills har man fått in cirka 40 procent fler ärenden än förra året och då är det fortfarande nästan två månader kvar. Och med tanke på lågkonjunkturen är det troligt att det fortsätter under nästa år.

– Det tror jag att det kommer att göra. Just i Falköping kan en av anledningarna till att trycket har ökat också att den här kommunen har jobbat på att göra verksamheten känd för medborgarna, säger Ulrica Jellback och fortsätter:

– Men genom det ekonomiska läget kommer det också mest sannolikt att fortsätta öka och kanske komma en ny grupp som söker råd. Man har klarat sig och gått runt tidigare, men nu med ökade kostnader - framförallt för energi, drivmedel och livsmedel - kommer fler att få det svårare.

Ulrica Jellback, budget- och skuldrådgivare i Falköpings kommun. Foto: Mats Jellback

Ulrica Jellback pekar också på att vi i Sverige under flera år har levt med ett lågt ränteläge och en väldigt generös kreditmarknad som har bidragit till att många har lånat till vanlig konsumtion, resor och annan lyxkonsumtion.

Annons

Ulrica Jellback pekar också på att vi i Sverige under flera år har levt med ett ränteläge och en väldigt generös kreditmarknad som har bidragit till att många har lånat till vanlig konsumtion, resor och annan lyxkonsumtion.

Annons

– De har en del lån som nu ska betalas samtidigt som kostnaderna har ökat, vilket de inte räknat med. Då blir det svårt.

Ulrica Jellback berättar att Falköpings kommun just nu tittar på möjligheten att stärka upp budget- och skuldrådgivningen för att möta upp det här behovet som finns.

– Jag upplever att kommunen ser värdet i budget- och skuldrådgivningen och förstår vad det betyder för människor och deras ekonomi och även kommunens ekonomi, det kostar att folk är skuldsatta.

Fakta

Fem tips för att säkra upp privatekonomin

1. Gör upp en budget. Det kanske inte låter så roligt, men det är oerhört viktigt och kraftfullt om man verkligen gör det. Budget- och skuldrådgivningen kan hjälpa till med det och det finns en bra budgetkalkyl på konsumentverkets hemsida.

2. Stoppa inte huvudet i sanden. Ta kontakt med de fordringsägare man har och se om man kan komma överens om avbetalning eller skuta upp en faktura för att ta den senare.

3. Prata mer om pengar med anhöriga eller någon du litar på. Berätta om din situation för att få stöd och hjälp att hitta lösningar.,

4. Ta inte nya lån. Det är inte en lösning att ta nya lån.

5. Kontakta budget- och skuldrådgivningen. Vi kan hjälpa till med att titta på olika lösningar och valmöjligheter. Men ibland går det tyvärr inte att hitta lösningar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan