Annons

Annons

Annons

Skövde AIK

Pengaregn över Skövde AIK – så mycket betyder femteplatsen: ”Ekonomisk och sportslig boost”

Skövde AIK spelade oavgjort i den sista omgången av Superettan och säkrade därmed en femteplats i serien. En placering som innebär att klubben nu kan räkna hem ytterligare miljoner utöver de sju som klubben var garanterade.

Text

Skövde AIK:s succé i Superettan gör att klubben nu kan räkna in närmare nio miljoner kronor bara prispengar.

Bild: Bildbyrån, Simon Hastegård/Bildbyrån

Annons

Den första säsongen i Superettan är avklarad för Skövde AIK som slutade på en fin och överraskande femteplats som nykomling. En placering som såklart betyder att klubben spelar i Superettan även kommande säsong.

Placeringen betyder också att klubben nu kan räkna in ännu mer pengar i klubbkassan kommande år. I och med att laget slutade femma i serien ökar pengarna från tv-avtalet från närmare 7,3 miljoner till drygt 8,5.

Annons

Lägg därtill att klubben får 325 000 kronor från Superettans sponsor Unibet så har klubben fått ta del av över en och en halv miljon som klubben inte budgeterat för inför säsongen.

– Det hade vi inte gjort så allt är såklart välkommet men ett sånt här år har det också tillkommit en del utgifter som vi inte hade räknat med så det går nog nästan jämnt ut, säger klubbchefen Per Åstemo.

Annons

Att laget nu är klart för en säsong till i Superettan betyder också att klubben redan nu kan räkna in minst sju miljoner till i pengar från tv-avtalet. Pengar som såklart gör stor skillnad för en klubb som Skövde AIK.

Förra säsongen omsatte klubben runt fem miljoner. Den här säsongen landar man på tre gånger så mycket.

– Vi kommer landa på ungefär 15 miljoner när vi är klara, vilket är mer än vi trodde men vi har också tagit en del kostnader vi inte räknat med. Det är en lärdom vi får dra som nykolingar och göra det jobbet lite tajtare nästa säsong. Sen är det självklart en ekonomisk boost men också en sportslig boost för klubben, det är vi väldigt stolta över.

I och med att ni får lite mer pengar in än vad ni budgeterat för, kommer ni använda dessa till spelarrekryteringar?

– Det får vi se lite hur vi gör. Vi är en lite klubb och det finns gott om hål att stoppa pengar i.

En sak som dock blivit ganska tydlig för Åstemo, som också är sportchef i klubben, är att lagets framfart den här säsongen har gjort att fler spelare är sugna på att spela i Skövde AIK.

– Absolut, det blir en större attraktionskraft från spelare utifrån. Det blir lite fler spelare att välja på när det kommer till våra nyförvärv och det gör mitt jobb i alla fall lite lättare.

Annons

Ni har inte bara vara nykomlingar på planen utan även utanför planen. Vad har ni dragit för lärdomar av den här säsongen?

– Det finns mycket vi kan ta lärdom av. Dels det här med vilka kostnader som det medför att spela i Superettan men också allt från matcharrangemang till den sportsliga delen. Det kommer bli en aning enklare resa organisatoriskt nästa säsong.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan