Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Förskollärare i 32 år: Var är barnens fackförbund?

För knappt två veckor sedan ställde lärarfacken krav på regeringen att lagstifta om storleken på förskolans barngrupper. Men när budgetpropositionen nu presenterades framkom att det snarare går i motsatt riktning.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilden är en genrebild.

Bild: Hannah Wahlman

Annons

I stället för att stärka Skolverkets riktmärke om lämplig storlek för barngrupper väljer regeringen att ta bort incitamenten genom att ta bort begränsningen för hur statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder inom förskolan får användas. Att kommunerna inte kompenseras tillräckligt ekonomiskt i budgeten gör inte saken bättre.

Detta är ett stort hån menar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Annons

Annons

Man kan lagstifta om djurhållning, vilket naturligtvis är jätteviktigt. Men liksom att någon för djurens talan så måste vi i Förskolan föra barnens talan. För politikerna gör ju inte detta. Att barnen är det viktigaste och finaste vi har verkar inte ha någon betydelse. De rekommendationer som Skolverket tagit fram om barngruppernas storlek är relevanta och är inte tagna ur luften. De är tagna från och förankrade i forskningar och rapporter. Hur långt måste det gå? Varför har inte barnen någon fackförening? Vi vuxna har ju det. Är inte barnen lika mycket värda?

Pedagoger i förskolan vittnar gång på gång om förhållandena, stora barngrupper, personalbrist, dåliga arbetsförhållanden för både barn och personal. Att inte kunna utföra den utbildning som det ställs krav på enligt Läroplanen. Att det inte sätts in extra resurser när behov finns. Förskollärare och barnskötare som blir långtidssjukskrivna på grund av utmattning. Personal som lämnar läraryrket. Listan kan fortsätta i oändlighet.

Jag är förskollärare sedan 32 år tillbaka, så jag vill påstå att jag vet vad jag pratar om. Om ca 10 år går jag i pension. Och det kommer jag inte att göra som förskollärare. Världens viktigaste arbete som man fått höra under årens lopp.

En gång skulle jag hållit med. Nu låter det bara falskt. För jag undrar vad som egentligen händer i vårt samhälle. Vad är viktigast?

Annons

Enligt mig så går förskolan snart sönder. Vi förskollärare går sönder, för vi kan inte, orkar inte trolla mer. För vi gör allt för att barnen ska må så bra som det är möjligt. Men det räcker inte när du som politiker ser mellan fingrarna och låter pengarna styra. Och de stora förlorarna är våra barn, vår framtid. Idag, imorgon, nästa vecka, nästa månad, nästa år, nästa decennium....

Förskollärare ett litet tag till

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan