Annons

Annons

Annons

Åsarp/Åryd

Insändare
Ta till vara friska virket vid rivning av skolan

Den ideella förening som bildats under året i syfte att rädda skolhuset från rivning har nått ett läge då man kliver undan, till förmån för möjligt bevarande resultat med andra aktörer.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Föreningen Brismene Folkskolehus 1880, medlem av Sveriges Hembygdsförbund, träder tillbaka om folkskolan för alternativa lösningar.

Annons

Kanske rentav Brismeneborna låter huset få sin chans till fortlevnad, om än i förändrad form, allt sedan det framkommit fler och fler argument för byggnadens berättigande centralt i byn. Det återstår tre år (av fem) innan rivning ska vara slutförd, enligt kommunens direktiv. Huset har tjänat som bygdens folkskola och bibliotek i 70 år, sedan som hembygdsgård i ytterligare 70 år. Både i Brismene bygdegårds regi och som kyrkans självklara samlingsplats vid dop, begravningar, missionsauktioner, luciafirande och en mängd andra möten.

Annons

Annons

Nu har den förvisso tjänat ut sin roll som bygdegård men timmerbyggnaden är långt ifrån slut utan skulle kunna tjäna trakten i minst 70 år till, om man ser till det uppenbart ännu friska kärntimret som bearbetats under tusentals manstimmar.

Ett stort hus - med mängder av timmerstockar som, enligt senaste meddelande från bygdegårdsföreningens styrelse, det mesta ska eldas upp i omgångar. Och inför varje eldning ska det sökas tillstånd av räddningstjänsten.

Detta trots att, betydligt sundare för miljön, vore att åtminstone återanvända de bevisligen friska stockarna. Därtill fasadbrädor och läckt som, till stora delar är utan tvekan dugliga för återanvändning.

Att svamp och röta i krypgrunden ska oskadliggöras är en självklarhet. Men för det måste man inte riva hela huset. Att rädda ett timmerhus åt framtida generationer är det bästa vi kan göra för miljön. Och att låta spillvirke bli till uppvärmning.

Nu har processen kommit så långt att man säljer, inte bara kyrkbänkar från missionshuset, utan även fasta dörrar, fönster, spisar och lösöre, inventarier. Budgivning är avslutad, med gott resultat för bygdegårdsföreningen. Det är enbart positivt att fönster med handblåst skimrande glas, spegeldörrar med marmorerad målning, trappräcke, vedspis med mera, värderas högt av budgivare som förstår dess värde.

Folkskolehuset kommer alltså att leva vidare i olika byggnader som med kärlek ska uppföras på andra platser framöver.

Susanne Karlstedt

Brismene Folkskolehus 1880

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan