Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Kommunalrådet visar okunskap om jämställdheten

Detta är jämställdhet enligt forskningsbegreppet: Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilden är en genrebild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Annons

Läs mer: ”Backar årtionden” – S-kritik mot färre kvinnor i styret

Läs mer: ”Felaktig bild” – här är svaret på S-kritiken om jämställdhet

Annons

Jämlikhet som kommunalrådet pratar om, är något helt annat och är ett betydligt vidare begrepp som också innefattar, etnicitet, sexuell läggning m m. Att Adam anser att han på eget initiativ kan vidga begreppet och inkludera ”andra perspektiv” i jämställdhetsbegreppet visar på okunskap. Adam Johanssons attityd stämmer väl överens med Jämställdhetmyndighetens forskning som säger följande:

Annons

”Unga lämnar politiken oftare och bland dem som hoppar av är kvinnor överrepresenterade. Det finns också en ökad ideologisk skillnad mellan unga män och kvinnor. När det gäller attityder till jämställdhet utmärker sig gruppen unga män. De anser i högre grad än kvinnor att samhället är jämställt och att kvinnor överdriver ojämställdheten”.

Vi socialdemokrater talar alltså om män och kvinnor, inte vart man bor eller om etnicitet, eller hur gammal man är. Självklart är det faktorer som spelar roll men det är inte det som är poängen i vår kritik.

Representationen spelar roll, vem som besitter poster och vem som är ordförande spelar roll och har en stor bärighet på hur frågor drivs och vilka beslut som fattas.

Att styra i en koalition kommer även med ett ansvarstagande för helheten. Det går inte att gömma sig bakom hur vart och ett av partierna gör, eller lyfta Allianspartierna när det inte är ett Alliansstyre. Det är den styrande minoritetens sex partier som tillsammans måste ta ansvar för en jämställd fördelning av sina representanter.

S och M skiljer sig tydligt i sin syn på vikten av jämställd representation. Så även i jämställdhetspolitiken i stort. Men faktum kvarstår att det bör vara en självklarhet att halva folket ska ha tillgång till halva makten. Den styrande minoriteten i Falköping har chans att vakna upp och fördela sina platser jämställt vid kommunfullmäktiges sammanträde den 12 december. Vi kvinnor kommer träget att fortsätta belysa vikten av jämställd representation och fortsätta folkbilda i vad jämställdhet betyder och innebär. En jämställd värld är möjlig!

Socialdemokrater i Falköping

Ingvor Bergman

Julia Björck

Johanna Svensson

Helene Svensson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan