Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Inför gymnasievalet: Välj för livet - och för samhället

Snart är det dags för niondeklassarna att välja linje till gymnasiet. Våra unga har ett svårt val. Självklart ska man välja en utbildning som är intressant och givande. Men man ska också välja en utbildning som kan ge jobb och trygghet i framtiden.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Markus Lundqvist

Annons

Det finns få garantier just nu. Men vi kan lova detta; människor kommer att behöva vård, skola och omsorg även i framtiden. De kommer att äta och de kommer att bo någonstans, de behöver handla och de behöver transportera sig. För att allt det här ska fungera så behövs det massor av stolta arbetare med yrkesutbildning.

Idag saknas det utbildade människor i många yrken. Det saknas undersköterskor, det saknas bagare, kockar, chaufförer, barnskötare, snickare och elektriker. I de allra flesta yrken som går att utbilda sig till på gymnasieskolan finns goda framtidsutsikter. Det finns till och med många branscher där du kan ha anställning klar på examensdagen, bara du är godkänd. Och om du kommer fram till att du vill läsa vidare istället, på en gång eller i framtiden, så går det också bra förstås.

Annons

Annons

Men utan utbildat yrkesfolk stannar Sverige. Ingen av oss skulle klara sig en vecka utan alla de jobb som LOs medlemsgrupper utför varje dag, året runt, dygnet runt.

Det är viktiga jobb som behöver nytillskott av utbildad arbetskraft. Därför hoppas vi att årets kull av niondeklassare tar en rejäl titt på yrkesutbildningarna när det är dags att välja gymnasieskola.

Men även om du är vuxen och vill byta bana i livet eller utveckla dig i ditt yrke finns det också nya möjligheter. Kolla med ditt fackförbund om vilka möjligheter du själv har till betald utbildning.

Välkommen till världens största och bästa arbetarrörelse. Välkommen till ett LO-yrke, du behövs!

Styrelsen för LO-facken Falköping

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan