Annons

Annons

Annons

Insändare
Låt de schyssta byggarna bygga

En tuff vinter väntar hushållen men också bygg- och anläggningsbranschen. Men det byggs fortfarande här i Skaraborg. När regionen och hela Sverige fortsatt växer är det viktigt att vi ser till så jobben går till de schyssta byggföretagen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Julia Kråklind

Annons

2023 kommer bygginvesteringarna i bostäder, lokaler och anläggningar minska med nästan tio procent, enligt Byggföretagens konjunkturprognos. Inflation, ökade materialpriser och stigande räntor slår hårt mot enskilda hushåll men också mot företag. Därför måste alla goda krafter hjälpas åt för att göra bästa tänkbara i dessa svåra tider.

För det första måste det offentliga Sverige fortsätta bygga. Behoven av fler vårdcentraler, förskolor, bostäder och vägarna däremellan finns fortfarande. Vill vi undvika stora uppsägningar och minskade skatteintäkter får inte samhällsbyggandet stanna av.

Annons

För det andra behöver beställarna ge jobben till de schyssta byggarna. För det är skillnad på byggare och byggare. Anlitar man ett företag som valt att ansluta sig till bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen följer automatiskt en hel del fördelar. Våra medlemsföretag har kollektivavtal, vill följa lagar och regler, har genomgått en obligatorisk säkerhetsutbildning och bidrar med ca 40 miljarder i skatteintäkter i varje år. Det motsvarar löner till tiotusentals gymnasielärare, poliser och sjuksköterskor. Givetvis finns det andra seriösa aktörer, men då krävs att beställarna av projekten har kunskap och resurser att avgöra vem man ger jobbet.

Annons

För det tredje är det dags för den nytillträdda regeringen att agera. Konkret handlar det om reformer som säkerställer en hög och jämn byggtakt. Höjda och breddade bostadsbidrag, slopade amorteringskrav och inte minst snabbare planprocesser som sätter fler spadar i marken. Vill regeringen ha hög byggtakt behöver samhällsbygget prioriteras.

En fjärde och mycket viktig uppgift är att inte dra ned på byggutbildningarna. Snarare behöver de utökas. Fler spadar i marken kräver fler händer som gör jobbet. Det långsiktiga behovet av yrkesarbetare, tjänstemän och chefer är stort. Bortom lågkonjunkturen är framtiden ljus. Därför behövs en rejäl satsning så fler unga och vuxna kan växla in i vår bransch – fler platser på yrkesvux, yrkeshögskolan, högskolan och arbetsmarknadsutbildningarna.

Byggbranschen är en av Sveriges största näringar. Ska vårt samhälles ekonomi tryggas krävs att vi fortsätter bygga. Och inte minst att vi styr jobben mot de schyssta byggarna. Alla måste ha nolltolerans mot fusk och kriminalitet! Så tar vi oss igenom både den kommande vintern, men också den rådande lågkonjunkturen tillsammans.

Med vänliga hälsningar

Maria Skoog

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan