Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Därför DO-anmäler jag Odenbadet för åldersapartheid

När jag går till Odenbadet med min tonåriga son så får jag komma in på relaxavdelningen medan han blir utkörd. När är det rimligt att sätta en åldersgräns och när utgör åldersgränsen en diskriminering?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilderna är genrebilder.

Bild: Christian Massana, Amelie Länsberg Rylander

Annons

Läs även: Bad & Fritid svarar på kritiken efter DO-anmälan

På Odenbadet så gäller följande regler: Simkunniga barn (som kan simma minst 200 m varav 50 m på rygg) får från och med det år de fyller 10 år simma själva i stora bassängen. Yngre barn får simma med medföljande vuxen över 18 år. Det är en rimlig åldersgräns, vi vill inte att våra barn skall drunkna. När ditt barn således uppnått 10 års ålder anses hen kunna ta ansvar för sitt eget liv i bassängen.

Annons

Men när samma barn sedan går till relaxen för att värma sig i bastun eller bubbelpoolen, då gäller 18-årsgräns alla dagar i veckan utom lördagar. Barn och ungdomar under 18 år anses nämligen vara ett störande element för sin omgivning. Detta gäller oavsett om de är i sällskap med vuxen och avsett om de tysta och skötsamma. Detta är däremot exempel på en helt orimlig åldersgräns och frågan är om den inte utgör en åldersdiskriminering?

Annons

DO, diskrimineringsombudsmannen, beskriver diskriminering som en orättvis behandling där någon blir missgynnad utifrån någon av lagens sju diskrimineringsgrunder; kön, könsöverskridande identitet, etnicitet, trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. De som vänder sig till DO berättar ofta att de tillskrivits negativa stereotypa egenskaper utifrån föreställningar om grupptillhörighet. Det finns en allmän regel om att alla som är på relaxavdelningen på Odenbadet måste bete sig lugnt och respektfullt. Men personer under 18 år antas helt omöjligt kunna uppfylla detta. Är inte detta exempel på  just en negativ stereotyp föreställning om ungdomar?

Jag ifrågasätter starkt om detta är överensstämmande med lagen och har därför av ren nyfikenhet valt att göra en DO-anmälan om saken. Barn och ungdomar under 18 år utgör ca 20 % av kommunens befolkning och de är utestängda från en del i en kommunal inrättning trots att de betalt inträde som alla andra.

Det kan säkert vara så att en och annan badgäst tycker det är skönt att slippa barn och ungdomar på relaxen. Men föreställ er då att det var någon av de andra diskrimineringsgrunderna som åsidosattes. Hur skulle ni uppleva det om Odenbadet hade ett förbud mot invandrare i relaxen, eller kvinnor, funktionsnedsatta? Skulle det kännas Ok?

I väntan på DO:s beslut uppmanar jag alla ungdomar att ifrågasätta Odenbadets orimliga åldersapartheid.

Lack på relaxen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan