Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Pengar som alltid svaret på varför vi har så dyr el

Varför i hela fridens namn gör vi det här? I FT fredag 2 dec. hade FEAB en helsidesannons med ovanstående fråga som rubrik.
Som ofta (inte alltid) är svaret på en bra fråga: Pengar!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Peo Janson

Annons

Annonsen förklaras orsakerna till att elanvändningen blivit allt dyrare. Prisökningen diskuteras livligt i media. Förklaringarna är många, en del mer eller mindre krystade.

Men den fråga som är intressant för oss på Falbygden är: Varför är just vårt elnät så dyrt?

Vad jag förstår fungerar vårt nät bra. I Floby har vi sällan strömavbrott. Har full förståelse för att vi som använder nätet ska betala för drift och underhåll av detsamma.

Annons

Annons

Vad jag däremot har lite svårt för är, att vi som använder nätet ska betala de vinster som ägarna vill ha som avkastning på sina investeringar. Elnätet ska ägas av abonnenterna. Många elnät ägs av kommuner eller ekonomiska föreningar.

Nu är nätbolaget FEAB ett objekt som ägs av Nordion Energi. Bolaget har förutom FEAB ett gasnät på västkusten. Jag citerar från deras hemsida:

”Nordion Energi ägs av European Deversified Infrastructure Fund (EDIF II) förvaltad av Igneo Infrastructure Partners, som är en del av First Sentier Investors Group (FSI). FSI är en global fondförvaltare med mer än 20 års erfarenhet av infrastrukturinvesteringar.”

Tror inte för ett ögonblick att de investerar av ideella skäl. De vill som andra investerare tjäna pengar.

Inget konstigt alls, så går det till i affärsvärlden.

Nätbolagen kontrolleras av Energimarknadsinspektionen (EI). På deras hemsida finns ”Regler-elnätsverksamhet”.

Citat ur reglerna: ”Intäktsramen ska täcka kostnader för att bedriva elnätsverksamhet på ett ändamålsenligt och effektivt sätt under tillsynsperioden, täcka avskrivningar och ge elnätsföretaget en sådan avkastning på kapitalbasen som behövs för att i konkurrens med alternativa placeringar med motsvarande risk få tillgång till kapital för investeringar.” (min markering)

Annons

Att vinster betalas ut är självklart och omöjligt att förneka. Att investera i elnät måste vara både lönsamt och riskfritt. Nätet är ett monopol med garanterade inkomster. Abonnenterna har inget val.

Upprepar: Jag är nöjd med FEAB:s service, muttrar lite över kostnaden, men protesterar vilt mot att vårt elnät blivit en lekstuga för spekulanter! Värst är att inte kunna göra något åt missförhållandet!

Bertil Wallgren

Floby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan