Annons

Annons

Annons

Skaraborg

Insändare
S: Nya bostadspolitiken dåligt för Skaraborg

Riksdagsledamoten Ida Ekeroth Clausson (S) är kritisk till regeringens beslut att avveckla investeringsstödet för hyres- och studentbostäder i förtid. Något hon menar har konsekvenser för både Skaraborg och Sverige.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsledamoten Ida Ekeroth Clausson (S) är kritisk till regeringens beslut att avveckla investeringsstödet för hyres- och studentbostäder i förtid.

Bild: Pierre Bokvist

Annons

Redan förra året avskaffade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande, då deras budgetförslag för 2022 gick igenom i riksdagen. Stopp för ansökningar sattes till 31 december 2021. De lovade att samtliga ansökningar skulle behandlas och man skrev att ”ambitionen har hela tiden varit att det ska finnas tillräckligt med medel för att Boverket ska kunna betala ut stöd för ansökningar som inkommit före den 1 januari 2022.

När regeringen presenterade sitt budgetförslag för nästa år, 2023, meddelade de att investeringsstödet för hyres- och studentbostäder skulle avvecklas i förtid och därmed bryter de löftet om att behandla alla ansökningar som inkommit innan den 1 januari 2022. Det finns i nuläget ansökningar på 21 000 bostäder i den så kallade kön – alltså ärenden som uppfyller alla kriterier och som hade blivit beviljade stöd om det funnits tillräckligt med medel att betala ut. Nu kapar regeringen kön och tusentals bostäder riskerar att inte byggas alls eller med betydligt högre hyror.

Annons

Annons

Ida Ekeroth Clausson (S).

Bild: Riksdagen

För oss i Skaraborg, där vi vet att fler bostäder behöver byggas, är det mycket dåligt. I praktiken innebär det att unga inte har råd att flytta hemifrån, att familjer inte kan växa och att det blir svårare att flytta för att ta ett jobb. I en tid där allting blivit dyrare och hushållens marginaler krymper väljer regeringen att gå fram med förslag som ökar hyrorna – istället för att minska dem. Detta är klassisk dålig högerpolitik. Det är dessutom dålig konjunkturpolitik. Att investeringsstödet slopas i en vikande konjunktur innebär en dubbel smäll mot byggbranschen och många svenska arbetstillfällen hotas.

Vi vet att ett minskat bostadsbyggande också är hot mot framväxten av de nya gröna industrierna. Hur ska företagen kunna säkra kompetensförsörjningen om människor inte kan flytta dit jobben finns? Hyresrätter med rimliga hyror är en förutsättning för nyindustrialiseringen. I Skaraborg står vi inför flera stora etableringar, varav Volvos kommande batterifabrik i Mariestad är den största. I Västra Götaland är det 2460 lägenheter som står i kö för att få investeringsstöd som nu riskerar att bli utan.

Annons

Det här är bara ett exempel på att regeringen inte gör vad som krävs för att möta lågkonjunkturen. Istället för att satsa på reformer och investeringar som bygger Sverige och svensk konkurrenskraft starkare – väljer regeringen att gå fram med stora skattesänkningar.

Vi Socialdemokrater vill öka bemyndiganderamen för investeringsstödet för hyres- och studentbostäder med 8 miljarder kronor 2023, så att samtliga ansökningar i kön kan hanteras. Det vore bra för Skaraborg och resten av Sverige.

Ida Ekeroth Clausson (S), riksdagsledamot Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan