Annons

Annons

Annons

Falköping

Insändare
Årets julklapp – den fria arbetsskon?

På många håll i landet kunde Kommunal under valrörelsen glädjas åt vallöften från Socialdemokraterna om fria arbetsskor.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Årets julklapp – den fria arbetsskon? Det frågar sig Kommunal som vill se långsiktiga beslut om fria arbetsskor inom våd, omsorg, förskola och skola.

Bild: Måna Jonsson Roos, Arkivbild

Annons

Dåvarande statsminister Magdalena Andersson signalerade också att arbetsskor var en prioritet, vilket landade i ett regeringsuppdrag till Arbetsmiljöverket att redogöra för hur belastningsskador i rygg, höfter och knän kan förebyggas genom arbetsutrustning, bland annat ändamålsenliga skor.

Rapporten som Arbetsmiljöverket presenterade delvis står långt ifrån den verklighet som medlemmarna i Kommunal upplever. Myndigheten vill inte föreslå ett regelverk som stärker rätten till arbetsskor - trots vetenskapliga bevis på att dämpande skor minskar belastningsbesvär.

Annons

Annons

I stället lyfter de fram åtgärder som att byta ut hårda golv mot sviktande underlag. Hur skulle det gå till för alla dem som arbetar i hemtjänsten, personlig assistans eller hushållsnära tjänster? Och barnskötare som arbetar utomhus stora delar av dagen? En extra stor besvikelse är det att myndigheten förordar att rätten till arbetsskor regleras i kollektivavtal. Ska medlemmarna betala med sitt eget löneutrymme för något som är en total självklarhet på mansdominerade arbetsplatser?

Ett kortsiktigt steg i rätt riktning är taget, om arbetsskor till äldreboende och hemtjänst i Falköpings kommun, endast under året 2023.

Vi uppmanar alla lokala politiker som inte redan gjort det att ta ett långsiktigt beslut om fria arbetsskor till medarbetare i vård, omsorg, förskola och skola. Inte endast under ett år. Fria arbetsskor ska inte vara en fåfäng dröm.

Kommunal sektion Falköping-Tidaholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan