Annons

Annons

Annons

Insändare
Låt inte distansarbetet stå i vägen för julfriden

Besvarar du jobbmejl medan gröten sväller på spisen och kan du inte låta bli att kolla Teamschatten så fort telefonen plingar till trots att tomten är på besök? Möjligheterna till distansarbete ger oss inte bara fördelar utan riskerar också vår viktiga tid för återhämtning.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Fredrik Sandberg /TT

Annons

Sedan pandemin slog till mot världen har distansarbetet ökat avsevärt. I Unionens Novusundersökning svarar tjänstemännen att 13 procent jobbade hemifrån en eller flera dagar i veckan. Sedan restriktionerna släppte har den siffran ökat till mer än hälften av de tillfrågade. 3 av 5 vill även fortsättningsvis jobba minst två dagar hemifrån. Samtidigt är så många som 7 av 10 tillgängliga för arbetsgivaren under större del av dagen än före pandemin.

Annons

Annons

Unionens rapport Det nya arbetslivet visar att många tycker att gränserna mellan arbete och fritid är mindre tydliga än tidigare och värst är det för de unga (18-30 år) där 3 av 5 uppger detta. Det här är inte bra!

Notiser, automatisk hämtning av mejl och jobbtelefoner måste kunna stängas av under jul- och nyårsledigheten. Att aldrig få känna att man är riktigt ledig eller fullt ut närvarande med familj och vänner under julfirandet är inte hälsosamt. Utan återhämtning riskerar vi att ohälsotalen skjuter i toppen med så väl ekonomiska förluster som stort mänskligt lidande som följd.

Här har arbetsgivaren en stor uppgift. Som ansvarig för sina medarbetares arbetsmiljö är det viktigt att man tillsammans med exempelvis fackklubben på arbetsplatsen upprättar en tillgänglighetspolicy för arbetsplatsen.

Kom överens om:

Telefonen. När förväntas man svara i telefon? När är det okej att hänvisa telefonen och låta telefonsvararen gå in.

E-post. När är arbetsdagen slut? Ska man ställa in autosvar på mejlen när man är ledig? När kan man med gott samvete sluta kolla mejlen i jobbtelefonen? Får man mejla kollegor utanför arbetstid?

Med ramar för när man förväntas vara tillgänglig och när man kan koppla bort jobbet och fira jul i lugn och ro, blir gränserna mellan arbete och fritid tydligare. Om reglerna även efterlevs av chefen blir det ännu lättare att kunna koppla av. Dessutom kan det vara en lättnad även för arbetsgivaren att veta vilka förväntningarna är. För även chefer har rätt till och är i behov av återhämtning på samma sätt som medarbetarna.

När 2023 kommer är chansen större att det är en utvilad arbetsgrupp som träffas för att stärkta ta sig an det nya arbetsåret.

Benny Olsson, regionordförande Unionen Skaraborg/Väst

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan